bieZefke

Maatschappelijke inloopvoorziening bieZefke verhuist op 1 januari 2025 van de tijdelijke locatie aan de President Kennedysingel naar Odasingel 86 in Sittard. Op deze pagina leest u meer informatie.

Vragen en antwoorden

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden 

Besluitvorming en locatie
Mag bieZefke hier huisvesten? 

Ja, dat mag. Het gaat om een pand met een maatschappelijke bestemming. De activiteiten van bieZefke vallen binnen deze bestemming.

Waarom deze instelling hier/ op deze plek?

BieZefke was op zoek naar een permanente locatie en heeft de afgelopen jaren verschillende locaties onderzocht. In eerste instantie gebeurde dat samen met Moveoo en richtte de zoektocht zich op een gezamenlijk onderkomen (voor bieZefke en een deel van de dagbesteding van Moveoo). Omdat geen geschikte locatie werd gevonden en de tijd begon te dringen (in verband met de sloop van de huidige locatie), is de gemeente gevraagd te kijken naar het eigen vastgoed (van de gemeente) met de juiste (maatschappelijke) bestemming. Toen is er ook voor gekozen te zoeken naar een onderkomen alleen voor bieZefke. Woningcorporatie ZoWonen werd ook bij de zoektocht betrokken. Van de locaties die vanaf dat moment zijn onderzocht, voldeed een deel al direct niet. Een aantal locaties is uitgebreider onderzocht, maar voldeed uiteindelijk niet aan (een aantal van) de vereisten. Odasingel 86 is de enige plek die voldoet aan de vereisten. Deze locatie heeft ook de voorkeur van bieZefke. 

Waarom heeft bieZefke een nieuwe locatie nodig?

BieZefke is al lange tijd op zoek naar een geschikte, permanente locatie die past bij de belangrijke rol die deze voorziening speelt in de gemeenschap. Enkele jaren geleden vond bieZefke tijdelijk onderdak in een voormalig schoolgebouw aan de President Kennedysingel. Dit pand wordt binnenkort gesloopt, waardoor een nieuwe, passende locatie dringend nodig is. Zonder een nieuw onderkomen komt een belangrijke voorziening voor kwetsbare inwoners van Sittard-Geleen in gevaar. 

Aan welke eisen moet de nieuwe locatie voldoen?

Bij de zoektocht naar een nieuwe locatie speelde een aantal vereisten een rol: 

  • De locatie moet op loopafstand zijn van de hoofdlocatie van Moveoo. Dit maakt het voor dak- en thuisloze mensen mogelijk om zowel 's nachts als overdag toegang te hebben tot de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben, zonder dat ze grote afstanden hoeven af te leggen; 
  • De locatie moet passen binnen de beperkte financiële mogelijkheden van een maatschappelijke (vrijwilligers)organisatie zoals bieZefke;
  • De nieuwe locatie moet geen tijdelijke, maar een duurzame oplossing bieden.  BieZefke is op zoek naar een permanente plek waar ze haar werkzaamheden op lange termijn kan uitvoeren, zonder telkens weer te moeten verhuizen;  
  • Een pand met een maatschappelijke bestemming;  
  • De locatie moet groot genoeg zijn om bezoekers te ontvangen en voorraad op te slaan;
  • Voorkeur ligging in of nabij het centrum van Sittard. 
Waarom is de omgeving na het besluit over de locatie geïnformeerd?

We hebben eerst goed onderzocht of de locatie voldeed aan de vereisten. Pas toen we zeker waren dat deze locatie aan alle vereisten voldeed, hebben we de betrokkenen geïnformeerd. Het vinden van een plek voor dak- en thuisloze mensen roept altijd reacties op. 

Wie heeft dit besloten en waarom is de gemeenteraad gepasseerd in deze besluitvorming?

De keuze voor Odasingel 86 is een gezamenlijk besluit van bieZefke en de gemeente. BieZefke heeft de gemeente benaderd om mee te zoeken naar een nieuwe locatie. In een eerder stadium zijn ook woningcorporatie ZoWonen en Moveoo betrokken. Het pand Odasingel 86 is eigendom van de gemeente. Het verhuren van een pand in eigendom is de bevoegdheid van het college. De raad is eerder, in een memo op 4 oktober 2022, geïnformeerd over de zoektocht en noodzaak voor een permanente locatie voor bieZefke. Hierin is aangegeven dat de raad kan meedenken over zowel een tijdelijke als permanente locatie. Op dit verzoek is geen reactie gekomen. Odasingel 86 heeft een ‘maatschappelijke bestemming’. Een pand heeft deze bestemming nodig om een voorziening zoals bieZefke te huisvesten. Dat betekent dat in zo'n pand bijvoorbeeld geen winkel mag komen. Andersom geldt hetzelfde. Welke bestemming in welk pand is toegestaan, staat in het omgevingsplan dat is vastgesteld door de gemeenteraad.  

Is bij de besluitvorming voldoende rekening gehouden met de invloed op de woonomgeving, gezien de vele ouderen?

In de locatiekeuze is rekening gehouden met de omgeving, waarbij we kijken naar spreiding van kwetsbare doelgroepen over de gemeente en de leefbaarheid en veerkracht van wijken. Wij vinden het belangrijk om samen met omwonenden en partijen afspraken te maken over wat we samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat de veiligheid en de leefbaarheid stabiel blijft 

Welke alternatieven zijn er bekeken en is het een economische keuze?

Er zijn veel locaties onderzocht, maar al bij de eerste overwegingen afgevallen. Een aantal locaties is intensiever onderzocht op geschiktheid, maar voldeed uiteindelijk niet aan (een aantal van) de vereisten. De keuze is geen economische keuze, maar we hebben wel te maken met de beperkte financiële mogelijkheden van een maatschappelijke organisatie als bieZefke. De kosten zijn daarmee wel meegewogen in de uiteindelijke keuze, want het moet mogelijk zijn voor bieZefke om de huurprijs te kunnen betalen.  

Hoe lang blijven ze daar zitten?

Het gaat om een permanente locatie voor bieZefke. 

Is er naar de toekomst toe ook gedacht aan uitbreiding van de doelgroep en of locatie?

Iedereen is welkom bij bieZefke. Van uitbreiding op locatie is nog geen sprake. 

Wat gaat er gebeuren met de voedselbank?

De Voedselbank start met een ander concept, namelijk een winkelconcept. De huidige locatie is daar niet juiste locatie voor. Zij verhuizen per september naar Geleen.

Kan er nog bezwaar gemaakt worden tegen de huisvesting van bieZefke op deze locatie? 

Nee, de huisvesting van bieZefke aan de Odasingel is binnen de geldende wet- en regelgeving. 

Veiligheid en Leefbaarheid
Wat gaat de buurt merken van bieZefke?

Tijdens openingstijden zullen er mensen af en aanlopen of fietsen. Ze komen door de voordeur aan de Odasingel naar binnen en naar buiten. Soms zullen mensen buiten staan. 

Wordt er drugs gebruikt bij bieZefke? 

 BieZefke hanteert een drugsbeleid, waarin staat opgenomen dat softdrugs (denk aan cannabis) wordt gedoogd op de daarvoor aangewezen plek op het terrein van bieZefke. BieZefke voert controle hierop. Harddrugs en verhandelen van alle vormen van drugs is streng verboden.  

Wat doet de gemeente aan overlast?

Wij vinden het, net als de omwonenden, belangrijk dat de veiligheid en de leefbaarheid stabiel blijft. Wij benadrukken dat er vanuit bieZefke begeleiding is voor haar bezoekers. BieZefke heeft direct contact met hulpverlenende instanties. Daar waar nodig worden zij ingeschakeld. Dergelijke locaties hebben daarnaast de aandacht van zowel politie als handhaving. Er zal zowel aan de BOA’s als politie gevraagd worden om het gebied de eerste periode vaker te bezoeken. Daarnaast kan overlast altijd gemeld worden bij de gemeente. 

Wat wordt gedaan aan mensen/groepjes die bij de locatie blijven hangen?

BieZefke zal op de momenten dat er medewerkers en vrijwilligers aanwezig zijn, zelf bezoekers erop aanspreken dat zij niet mogen blijven hangen rond de locatie. Ook BOA’s en Politie zullen mensen vragen om niet rond te blijven hangen. 

Hoe zit het met de aanloop buiten de openingstijden?

De meeste bezoekers van bieZefke kennen de openingstijden en zullen buiten deze tijden niet naar bieZefke toe komen. Wanneer hier wel sprake van is en iemand zorgt voor overlast, kan er gemeld worden bij gemeente (BOA) of politie. 

Hoe zorgt de gemeente voor de openbare orde? En veiligheid?

Naast het verzoek aan de BOA’s om in de beginperiode de locatie/omgeving vaker te bezoeken, kunnen meldingen worden gedaan. Er zijn 2 BOA’s die aanspreekpunt zijn voor eventuele overlast door (bezoekers van) bieZefke. Dit zijn Kim Falot (stadsdeel 5) en Mike Wintraecken (stadsdeel 4). 

Kan ik nog veilig over straat?

De bezoekers van bieZefke zijn niet per definitie gevaarlijk of overlastgevend. Mensen bezoeken bieZefke ook omdat zij bijv eenzaam zijn. 
Bij overlastgevend gedrag kan er altijd een melding gedaan worden bij de gemeente. 

Waar kan ik een melding doorgeven?

Door de aankondiging van de verhuizing merken we dat inwoners alerter zijn op hun omgeving. Onderstaand informeren we u over op welke manier u bepaalde zaken meldt.  

Verward gedrag 

Bij overlast door personen met verward gedrag belt u naar het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op 0800 12 05. Wanneer u het landelijk Meldpunt belt, wordt u doorverbonden met een meldpunt in uw regio. Een medewerker bij het meldpunt geeft u dan advies. Of onderzoekt of er hulp kan worden geboden aan de persoon waarover u belt.  

Overlast en onveilige situaties 

Ervaart u overlast of een onveilige situatie? Meld dit dan bij de gemeente via het meldformulier op onze website sittard-geleen.nl (zoekwoord: melden onveilige situatie). Dit kan ook anoniem. Verdachte situaties kunt u melden via Meld Misdaad Anoniem. Bij een levensbedreigende situatie belt u altijd meteen 112.  

Omgeving 

Valt u iets op in de fysieke omgeving (kapotte straatverlichting, zwerfafval, etc.), dan ontvangen we uw melding graag via Fixi

U kunt ook de gemeente bellen op het telefoonnummer 14 046. 

Hoe gaan jullie om met overlast in de buurt?

Er zijn twee BOA’s contactpersoon. 

Hoe bereik ik de BOA’s?

Zij zijn bereikbaar via het algemene nummer van de gemeente: 14 046.

bieZefke
Wat is bieZefke voor een organisatie?

BieZefke is een gastvrij inloophuis dat speciaal is opgericht om dak- en thuislozen te ondersteunen. Het is een plek waar iedereen die een warme maaltijd en gezelschap nodig heeft, de hele week terecht kan. Veel bezoekers zijn dak- of thuisloos, maar ook mensen die zich eenzaam voelen, komen naar bieZefke. Het is een plek waar ze even tot rust kunnen komen en steun vinden. BieZefke biedt begeleiding aan de gasten en waar nodig bieden ze een helpende hand. BieZefke is anders dan Moveoo, waar mensen naartoe gaan voor hulp en een slaapplek. 

Wat is er bekend qua incidenten over daklozen in Sittard en in de omgeving van bieZefke op hun huidige locatie? 

De gemeente heeft via de bestaande meldkanalen vanaf 2020 in totaal 6 meldingen ontvangen over overlast van (vermoedelijk) daklozen in de omgeving van de huidige locatie (op de President Kennedysingel) van bieZefke. Het is niet bekend of het daadwerkelijk om bezoekers van bieZefke gaat. Van de 6 meldingen hebben 2 meldingen betrekking op de straten direct aansluitend aan de locatie van bieZefke. De inhoud van de meldingen hebben vooral betrekking op het rondhangen of overnachten van dakloze mensen.  

In het politiesysteem staan vanaf 2020 in totaal 42 meldingen die betrekking hebben op het adres, dus aan en om het gebouw, van bieZefke. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om incidenten met betrekking tot overlast, inbraak/diefstal en vernieling van het gebouw.

Hoeveel mensen komen er per dag?

Dagelijks komen er ongeveer 25 bezoekers naar bieZefke. De samenstelling van deze bezoekers verschilt per dag (waarbij niet alleen dak- en thuisloze mensen de locatie bezoeken). Niet alle bezoekers zijn altijd op hetzelfde moment aanwezig. Daarnaast zijn er vrijwilligers en een coördinator aanwezig.  

Wat is de doelgroep?

Iedereen is welkom bij bieZefke. De voorziening is gericht op dak- en thuisloze mensen, maar de meeste mensen die bieZefke bezoeken hebben huisvesting en komen voor een praatje of een maaltijd.

Wat zijn de openingstijden?

BieZefke is overdag open. Openingstijden zijn door de week van 09.30 tot 14.00 uur en in het weekend van 09.30 tot 12.00 uur. De openingstijden kunnen afhankelijk van de omstandigheden (denk aan winters weer) iets afwijken. 

Kunnen mensen ook blijven slapen bij bieZefke?

Nee, bieZefke is geen voorziening waar mensen in de nacht kunnen verblijven. Voor maatschappelijke opvang en nood-nachtopvang kan men terecht bij Moveoo (Engelenkampstraat Sittard).

Wie is aanspreekpunt van bieZefke? 

Het aanspreekpunt van bieZefke is de coördinator of diens vervanger.

Contact

We kunnen ons voorstellen dat er nog vragen zijn of dat u over bepaalde onderwerpen meer wilt weten. Deze kunt u stellen aan de contactpersonen van de werkgroep: