Drik Heffels nieuwe stadsdichter
Drik Heffels werd in januari uitgeroepen tot stadsdichter van onze gemeente. De 31-jarige inwoner van Born hoopt in zijn nieuwe rol meer mensen enthousiast te kunnen maken voor poëzie. “Ik wil tekst, taal en poëzie voor iedereen maken.”
De gemeenteraad besloot vorig jaar dat Sittard-Geleen weer een stadsdichter verdiende. De gemeente benaderde vervolgens Heffels, organisator van open podium Tekstverslaafd, voor die rol. Zelf had Heffels daar niet op gerekend. Toch vindt hij het bijzonder eervol om twee jaar de titel stadsdichter te mogen dragen.
Doel
Als stadsdichter heeft Heffels zich voor de komende twee jaar een doel gesteld. Hij wil zoveel mogelijk mensen in contact brengen met tekst, taal en poëzie. Enerzijds door inwoners te vinden die al met tekst en poëzie bezig zijn. Anderzijds wil hij zoveel mogelijk inwoners laten kennismaken met tekst en taal. “Ik wil eraan bijdragen dat tekst en poëzie weer een grotere rol krijgen binnen de gemeente. Sittard is de stad van Toon Hermans. Het lijkt mij fantastisch om toe te werken naar een gemeente waarin overal taal te zien, voelen en horen is. Daarin moet er wat mij betreft een goede mix zijn van de grote namen uit het verleden en nieuwe makers.”
Workshops
Om dat te bereiken, gaat hij niet alleen zelf werk voordragen tijdens evenementen. Er zijn plannen om een open podium voor laaggeletterden te organiseren. Ook gaat Heffels de nodige workshops geven. Zo wil hij laten zien hoe leuk het is om met schrijven en poëzie bezig te zijn. Scholengemeenschap Trevianum en het DaCapo College hebben al workshops ingepland. “Het is geen standaard les Nederlands. We gaan in op spoken word, rap en songwriting. Poëzie draait voor mij om gevoel, niet om de perfecte vorm. Jongeren moeten het weer sexy vinden om te gaan schrijven. Ik wil laten zien dat het stoffige imago dat poëzie heeft niet klopt.”
Taboedoorbrekend
Zelf kwam Heffels ook op een laagdrempelige manier in contact met tekst. Het waren de sinterklaasgedichtjes van zijn oma die de interesse in rijm aanwakkerden. “Dat mag de naam poëzie niet hebben, maar we waren wel met taal bezig”, legt hij uit. Voor hem is dichten door de jaren heen een uitlaatklep geworden. Hij ziet het als een manier om over moeilijke onderwerpen te praten. Als stadsdichter gaat hij thema’s die gevoelig liggen dan ook niet uit de weg. “Poëzie kan dingen bespreekbaar maken, taboedoorbrekend zijn. Ik vind het belangrijk om hier met mijn werk iets aan bij te dragen.”
Volg de Stadsdichter van Sittard-Geleen via zijn social mediakanalen:
- Instagram: @stadsdichter.sittardgeleen
- Facebook: Stadsdichter Sittard-Geleen