Help Burgerhart levens redden

In Sittard-Geleen komt gemiddeld 50 keer per jaar een hartaanval voor onder inwoners. Snel met reanimatie starten is dan heel belangrijk. Maar ook dat er snel een Automatische Externe Defibrillator (AED) komt. Want een AED kan – met een schok – het hart weer in het juiste ritme laten kloppen. Een AED kan dus levens redden.

De Stichting Burgerhart zorgt dat in Sittard-Geleen genoeg AED’s hangen. Dat ze goed (blijven) werken. Maar ook dat in onze gemeente bijna duizend burgerhulpverleners (BuHV’ers) actief zijn die een AED kunnen gebruiken en kunnen reanimeren.  
Binnen zes minuten

De Stichting Burgerhart heeft het goed voor elkaar in Sittard-Geleen. “Met 92 procent dekking kunnen we bijna altijd binnen zes minuten bij een slachtoffer zijn”, vertelt Fred Vroomen van Burgerhart trots. “Met een AED én met voldoende burgerhulpverleners. Dat is belangrijk, want iedere minuut die hulp later komt, neemt de kans op overleven met tien procent af. Er hangen nu 60 AED’s in de gemeente. We willen uiteindelijk graag 80 AED’s. De komende jaren bereiden we met subsidie van de gemeente uit naar 80 AED’s. Zodat er altijd één dichtbij is. Daarnaast zijn en blijven veel burgerhulpverleners nodig. Ieder jaar zeker vijftig nieuwe mensen, omdat anderen verhuizen of stoppen.”

Training geeft vertrouwen 

Als burgerhulpverlener volg je een basiscursus. Daarin leer je hoe en wanneer je gaat reanimeren en hoe je een AED gebruikt. Deze cursus kun je op meerdere plekken volgen, via het Rode Kruis, de lokale EHBO-vereniging en vanaf april ook via de Stichting Burgerhart zelf. “Daarna is het belangrijk om je kennis bij te houden”, weet Fred Vroomen die zelf ook burgerhulpverlener is. “Want dan stap je met vertrouwen op een slachtoffer af. Je doet dan wat je geleerd is en red mogelijk iemands leven.” 

Oproep via HartslagNu

Burgerhulpverleners kunnen daarom ieder jaar een herhaaltraining volgen. Ook krijg je begeleiding en nazorg als dat nodig is. Wil je kunnen helpen als iemand bij jou in de buurt een hartaanval krijgt? Zorg dan dat je op te roepen bent via de app HartslagNu en/of SMS. Je kunt zelf instellen op welke dagen en tijden je dat wilt. De oproep kan zijn: ga naar het slachtoffer en start hartmassage met de hand (reanimatie). Of: haal de AED op breng die naar het slachtoffer. Dat kan je buurman zijn. Maar zelfs ook je partner. Dan ben je heel blij als je kunt helpen.”

Bel 112 bij vernieling AED

Om binnen 6 minuten hulp te kunnen bieden, moet de AED die je ophaalt wel op zijn plek hangen en het doen. Fred Vroomen: “Helaas komt het voor dat mensen een AED vernielen of stelen. Zie je dat? Geef het dan door aan Stichting Burgerhart. De AED’s in de centra van Sittard en Geleen worden meerdere keren per week gebruikt. Als zo’n AED kapot of weg is, komt hulp vaak te laat.”

Doe ook mee!

Wil jij de Stichting Burgerhart ook helpen? Meld je aan als BuHV’er en volg de basiscursus of herhalingscursus. Of word beheerder van een AED. Dan controleer je minimaal een keer per maand of deze nog goed werkt. In Graetheide zoekt Burgerhart nog een nieuwe beheerder. Je kunt ook aan de slag in het klusteam dat de AED’s ophangt, repareert en vervangt als dat nodig is. Of als secretaris van de stichting. Iedere hulp is welkom!

Op www.burgerhartsittardgeleen.nl vind je alle info en kun je je aanmelden voor de basis- of herhalingscursus. Met vragen of voor aanmelding als beheerder, klusser of secretaris mail je naar: info@burgerhartsittardgeleen.nl

Stichting-Burgerhart