Samen sterk tegen ondermijning in Sittard-Geleen

Winkels met weinig klanten, spookbedrijven en criminelen die panden huren voor criminele activiteiten. Burgemeester Verheijen van gemeente Sittard-Geleen waarschuwt: “Vaak gebeurt dit onder onze neus, zonder dat we het doorhebben.”

Tijdens de Kiek Oet bijeenkomst op 25 oktober in het centrum van Geleen benadrukt wethouder Salvino-Meijer dat ondernemers, zichtbaar als onzichtbaar, last kunnen hebben van ondermijning, zoals intimidatie, oneerlijke concurrentie en zelfs brandgevaar door hennepplantages of een drugslabs in hun omgeving.

“Het doel van de Kiek Oet bijeenkomst is om ondernemers bewust te maken van de gevolgen van ondermijnende criminaliteit en vooral: wat zij kunnen doen om het tegen te gaan”, vertelt Jeroen Duijsens van Platform Veilig Ondernemen Limburg. Experts leren ondernemers waar ze op moeten letten en hoe ze verdachte situaties kunnen melden bij de politie, de gemeente of bij Meld Misdaad Anoniem. Ondernemers ervaren ook hoe een hennepkwekerij of professioneel drugslab eruitziet, hoe het ruikt en welke risico’s eraan verbonden zijn.

Melden heeft altijd zin!

Tamara Rouette van Platform Veilig Ondernemen Limburg benadrukt: “De boodschap die we ondernemers willen overbrengen is simpel: melden heeft altijd zin! Elke melding kan de ontbrekende schakel zijn voor de politie of gemeente om actie te ondernemen.” Maurice Nelissen, ondernemer en voorzitter van Centrummanagement Geleen, gelooft ook dat bewoners, ondernemers en bezoekers samen ondermijning kunnen tegengaan. “Het is belangrijk om signalen van ondermijning vroeg te herkennen en te melden, anders verslechtert het centrum en neemt het gevoel van onveiligheid toe, waardoor bezoekers en klanten wegblijven.”

Sanne Mertens van RIEC Limburg vertelt dat de gemeente Sittard-Geleen al lange tijd de strijd tegen ondermijning voert en zich richt op thema’s zoals drugscriminaliteit, witwassen van misdaadgeld, spookbewoning en mensenhandel. Burgemeester Verheijen benadrukt dit: “We hebben lokale regels gemaakt, meer informatie verzameld en onze gemeente weerbaarder gemaakt door bijvoorbeeld het opwerpen van barrières tegen misbruik van subsidies en vergunningen. We voeren controles uit in winkels en panden en organiseren trainingen om ondermijning te herkennen.” De gemeente werkt ook intensief samen verschillende partners zoals de politie en is aangesloten bij het landelijke meldpunt Meld Misdaad Anoniem. En is ook aangesloten in de regionale campagne Horen Zien Melden Limburg.

Bijeenkomst Kiek Oet voor ondernemers

Er wordt al veel gedaan in de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Sittard-Geleen. Ondernemers spelen een cruciale rol, omdat ze vaak als eersten signalen van ondermijning oppikken. Deze signalen zijn belangrijk om situaties te voorkomen en aan te pakken. Sanne Mertens benadrukt: "Omdat ondermijnende criminaliteit de vermenging van onder- en bovenwereld met zich meebrengt, is een effectieve aanpak gericht op beide werelden. Denk aan een weerbaardere bovenwereld, waarin ondernemers en burgers weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen ondermijnende criminaliteit. Én een overheid die de verschijningsvormen in de onderwereld kan aanpakken."

Uitleg door Bureau Drugszaken

Meer informatie

Wil je meer weten over ondermijning of melden bij de gemeente Sittard-Geleen? Ga naar de website van de gemeente Sittard-Geleen.

Samen naar 100% veilig, doet u ook mee?

Bekijk hier meer foto's van de bijeenkomst