Hoorhulpmiddel geeft stukje vrijheid terug
“Fantastisch dat de gemeente dit voor ons doet”, vindt Noël Schrijen. Hij heeft net het nieuwe hulpmiddel bij balie 2 van de Stadswinkel Geleen getest. Dit maakt een gesprek aan de balie makkelijker voor mensen die slecht horen, zoals Noël. Maar ook voor mensen die snel geprikkeld zijn door geluid, zoals Henny Hameetman. Ook hij deed de test: “Dit is een grote stap vooruit. Ik kan me nu beter concentreren op het gesprek.”
Koptelefoon of ringleiding
Het hulpmiddel werkt simpel. De baliemedewerker praat door een microfoon. De bezoeker luistert via een koptelefoon. Of krijgt een ‘ringleiding’ om de nek die het geluid van het hoortoestel versterkt. “Met de app op mijn telefoon kon ik zelf nog een beetje bijsturen. De hoge of lage tonen beter laten uitkomen, bijvoorbeeld. Hierdoor was het gesprek voor mij goed te verstaan”, vertelt Noël.
Onzeker
“Mijn gehoor gaat snel achteruit. Ook met mijn hoortoestel in krijg ik vaak niet alles mee van een gesprek. Dat lukt alleen als mensen langzaam praten en ik hun mond kan zien. Een rijbewijs aanvragen is eigenlijk heel simpel. Maar dan sta je hier in de Stadswinkel, en dan voel je je toch onzeker. Want je kunt wel vragen: wilt u langzaam praten? Maar mensen praten de hele dag in één tempo. Ineens langzaam praten lukt dan niet. Dat is normaal. Dat neem ik niemand kwalijk. Maar ik versta het dan niet. Dus ik nam altijd mijn vrouw mee naar belangrijke gesprekken.”
Je bent niet alleen!
Het is heel goed dat de gemeente nu zegt: wij zoeken mee naar oplossingen! Want er zijn veel mensen die slecht horen. Per 1.000 inwoners hebben er 48 een hoortoestel. Dat zijn in heel Sittard-Geleen al meer dan 4.000 mensen. Je denkt altijd: ik ben de enige. Maar dat is dus niet zo. Het is best een grote groep die hiermee geholpen is.” De groep die last heeft van geluiden is wat kleiner, weet Henny. “Maar er is zijn veel mensen gevoelig voor prikkels: een drukke omgeving. Iedere gemeente zou eigenlijk een rustige, prikkelvrije ruimte moeten hebben.”
Te veel prikkels
Henny legt uit wat er gebeurt als er veel geluid om hem heen is: “Dan word ik heel snel moe. Een gesprek voeren lukt dan bijna niet. Ik kan me niet concentreren en ga hakkelen.” Met de koptelefoon op, ging het al een heel stuk beter. Dan is het gesprek bovenliggend. Maar ik hoor andere geluiden nog wel. Mijn advies zou een koptelefoon zijn die de oren helemaal afsluit van andere geluiden. Maar dit is echt al een hele goede oplossing. Ik zou hier nu ook alleen naartoe durven. Zonder mijn vrouw erbij.”
Fijn het zelf te kunnen!
Dat betekent voor allebei veel. “Dit hulpmiddel geeft een stukje vrijheid”, legt Henny uit. “In de drukke hal van de Stadswinkel doe ik oordoppen in. Daarna kan ik alleen het gesprek voeren. Dat is heel fijn.” Dat is wat we in Sittard-Geleen willen zijn: een (inclusieve) gemeente waarin iedereen mee kan doen, zonder drempels.