Plannen voor woningen in oude school Obbicht
De gemeente en stichting Wonen In Eigen Dorp (WIED) hebben een intentieovereenkomst getekend. Hierin beloven ze samen te werken om de oude basisschool in Obbicht te veranderen in woningen.
Het is voor jongeren uit Obbicht of Grevenbicht moeilijk om in hun eigen dorp een woning te vinden. De huizen zijn vaak te duur voor hen. Vijf bevriende koppels die op zoek waren naar een huis, besloten daarom dat er iets moest gebeuren. Ze richtten een werkgroep op die uitgroeide tot stichting WIED.
De stichting is gestart om te bekijken wat er mogelijk is aan woningbouw in Obbicht, Grevenbicht, Papenhoven en Schipperskerk. Max Hubens (23) is voorzitter. Hij woont al zijn hele leven in Obbicht. Ook hij merkt hoe lastig het is om als starter een woning te vinden.
Enquête
De stichting wilde weten wat inwoners van de dorpen vinden van het woningprobleem. Daarom stuurde ze een enquête naar alle huishoudens. Ruim vierhonderd mensen reageerden. Veel mensen gaven aan dat ze zelf een woning zoeken. Of vinden het belangrijk dat er meer woningen in de dorpen komen.
“Wij baseerden ons in het begin op ervaringen uit onze eigen omgeving”, vertelt Max. “De resultaten van de enquête lieten zien dat we niet alleen zijn. Veel meer mensen in het dorp vinden het belangrijk dat er iets gebeurt. Ook voor verenigingen is het bijvoorbeeld belangrijk dat jonge leden in het dorp blijven wonen.”
Leegstaande school
Stichting WIED komt al snel op het idee om iets te doen met de leegstaande basisschool in Obbicht. Het plan is om de school te veranderen in twaalf tot veertien woningen. Het gebouw blijft zoveel mogelijk zoals het is, zodat het straatbeeld hetzelfde blijft. In de oude gymzaal kunnen drie tot vier extra woningen worden gemaakt.
Het moeten betaalbare woningen worden. Zij zijn vooral bedoeld voor starters en senioren. Als senioren ernaartoe verhuizen, komen er andere woningen vrij. Die kunnen interessant zijn voor jonge mensen die een huis zoeken. “Ouderen wonen vaak in grote huizen. Die willen best kleiner wonen, maar wel in hun eigen dorp. Ook voor hen zijn er weinig mogelijkheden”, vertelt Max.
Gemeente
Met het plan en de uitslag van de enquête klopte de stichting aan bij de gemeente. Die gaf aan de stichting te willen ondersteunen. Met het tekenen van de intentieovereenkomst is dat extra bevestigd.
“Dat is fijn. Niet alleen wij, ook de gemeente wil het project laten slagen”, zegt Max. “We gaan het plan nu verder uitwerken. De gemeente heeft vooral een controlerende rol. Zij kijkt of onze plannen haalbaar zijn en voldoen aan de regels van de overheid.”
Eerste schetsen
De eerste stappen zijn gezet, maar het project zit nog in de beginfase. De stichting moet veel uitzoeken. “We onderzoeken bijvoorbeeld hoe we ervoor kunnen zorgen dat jongeren en ouderen in het dorp voorrang krijgen op de woningen. Daarvoor kijken we naar projecten in Nederland, die lijken op dat van ons”, vertelt Max. “Ik heb zelf weinig kennis van vastgoed en projectontwikkeling. We moeten dus veel informatie vragen aan anderen.”
Stichting WIED verwacht binnenkort de eerste tekeningen van de architect. Als de plannen duidelijker zijn, worden ze gedeeld met de inwoners. Dat gebeurt tijdens speciale informatieavonden.
Volg het nieuws van stichting Wonen In Eigen Dorp via Facebook.