TSD: vertrouwen in verbetermaatregelen organisaties

Toezicht Sociaal Domein (TSD) heeft er vertrouwen in dat de betrokken organisaties voldoende verbetering hebben aangebracht in passende zorg en ondersteuning aan personen met een complexe hulpvraag. Om die redenen sluiten zij het monitoringstraject naar aanleiding van Zorg en ondersteuning aan Donny M. in het straf-, zorg- en sociaal domein af. Dit hebben zij aan betrokken partijen laten weten.

Na de dood van Gino in juni 2022, heeft Toezicht Sociaal Domein een onderzoek uitgevoerd naar de samenwerking van alle partijen die in het veiligheids-, zorg- en sociaal domein bij Donny M. betrokken waren. Donny M. wordt verdacht van het ontvoeren en vermoorden van Gino. Naar aanleiding van de verbeterpunten en aanbevelingen in dit onderzoek hebben al deze partijen gezamenlijk maatregelen genomen en een plan van aanpak gemaakt.

Verdrietige situatie

De burgemeester van Sittard-Geleen, Hans Verheijen, was namens alle partijen coördinator van het proces rondom de verbeteringen: “Met de dood van Gino hebben we te maken met een ongelooflijk verdrietige situatie voor alle betrokkenen. Met veel organisaties en professionals waren we jarenlang vanuit ieders eigen professie betrokken bij Donny M. TSD heeft zorgvuldig onderzoek gedaan naar hoe ieder van ons vanuit de eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid zorg en ondersteuning heeft geboden aan Donny M. Daar kwam uit dat veel goed is gegaan, maar dat in de opeenstapeling van een aantal tekortkomingen niet altijd passende zorg en ondersteuning is geboden.” Te denken valt aan zaken die te maken hebben met patroonherkenning, regievoering en overdracht/nazorg. 

Eerlijk en open

Partijen hebben in een rapportage aan TSD aangegeven welke verbetermaatregelen zij hebben genomen en hoe ze die in de praktijk gaan uitvoeren. Verheijen: “We zijn daarin ook eerlijk en open over wat haalbaar is, wat we al gerealiseerd hebben en waar we nog stappen in te zetten hebben. Met gevoel voor realiteit (want honderd procent veiligheid garanderen is onmogelijk) maar ook met de uitdrukkelijke wens en alle mogelijke inzet om die honderd procent zo dicht mogelijk te benaderen.”

Landelijk

Dat is niet alleen belangrijk voor deze organisaties, maar landelijk relevant voor alle gemeenten en organisaties in heel Nederland, stelt Verheijen: “We constateren ook dat een stelselwijziging nodig is en dat moet vanuit de Tweede Kamer komen. Als gezamenlijke partijen vinden we het waardevol dat TSD ook landelijke aandachtspunten ziet en in deze Den Haag onder de aandacht brengt.” 

De brief van TSD is hier te vinden

Dit  berichti is verzonden als persbericht op donderdag 12 september 2024.

Dit persbericht wordt verstuurd namens alle partijen die betrokken zijn geweest bij het onderzoek van Toezicht Sociaal Domein. Te weten (in alfabetische volgorde): De Catamaran (onderdeel van GGzE), Jeugdreclassering (William Schrikker Stichting jeugdbescherming en jeugdreclassering), Jongerenloket (gemeente Sittard-Geleen), Kracht in Zorg, Kredietbank Limburg, Openbare orde en veiligheid (gemeente Valkenburg aan de Geul), Politie, Reclassering Nederland, Regieteam (gemeente Sittard-Geleen), Vidar Jobcoaching (gemeente Sittard-Geleen), Villa Franca (destijds onderdeel van Adelante Zorggroep), Wmo-indicatiestelling (gemeente Maastricht), Zorg- en Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek.