Vraag en antwoord
Heeft u vragen over het project ‘Verduurzaming Geleen Zuid en Kluis’? Hier leest u de antwoorden op veelgestelde vragen.
Over het project
- U woont in Geleen Zuid of Kluis van de gemeente Sittard-Geleen met de postcode 6164 of 6165
- U heeft een koopwoning en woont zelf in deze woning.
- U heeft een hoek- of tussenwoning, twee-onder-één-kap, duplex of vrijstaande woning
- U heeft een hoek-, tussen- of duplex woning
- De WOZ waarde van uw huis is op peildatum 1 januari 2022 maximaal 300.000 euro.
- Met de isolatie gaat u minimaal 3 energie labels vooruit óf uw huis krijgt het energielabel B. Dit weet u na het laten uitvoeren van het gratis energieonderzoek.
- Via de website kunt u zich aanmelden.
- Een EPA-adviseur van de firma Kompas 360 bepaalt het huidige energielabel voor uw woning.
- U ontvangt een energiebesparingsadvies. In dit advies staan de voorgestelde isolatiewerkzaamheden. Ook ontvangt u een inschatting van de kosten voor het verduurzamen van uw huis.
- U bepaalt of u wilt meedoen aan het project en de werkzaamheden wilt laten uitvoeren;
- U kiest een aannemer. De aannemer stelt een gespecificeerde offerte voor u op.
- Optioneel: u gaat voor financieel advies naar WoonWijzerWinkel Limburg.
- Met de offerte kunt u de subsidie aanvragen. U krijgt een bericht als u de subsidie krijgt.
- U betaalt het overgebleven bedrag op de rekening van het SVn. U meldt uw subsidienummer.
- De aannemer neemt contact met u op voor de planning van de werkzaamheden;
- Nadat de werkzaamheden klaar zijn, stuurt u de aannemer foto’s van de uitgevoerde werkzaamheden.
- De EPA-adviseur geeft uw huis een definitief energielabel.
- De aannemer wordt betaald en het project is klaar.
Het is niet meer mogelijk om u aan te melden voor het project. Het is wel mogelijk om u aan te melden voor het aanvragen van subsidie en voor het maken van een afspraak met de WoonWijzerWinkel Limburg. Dat kan via www.sittard-geleen.nl/duurzaamwonen/aanmelden
Nee. Op het moment van aanmelden zit u nog nergens aan vast. Geeft u akkoord op de offerte van de aannemer? Dan moet u de werkzaamheden laten uitvoeren en betalen.
Bij het energieonderzoek en bij het uitvoeren van de werkzaamheden krijgt u een contactpersoon. U kunt bij deze persoon terecht met inhoudelijke vragen. In sommige situaties kunt u contact opnemen met de gemeente Sittard-Geleen. De gemeente kan u alleen helpen bij algemene informatievragen.
Over het energieonderzoek en het energieadvies
De EPA adviseur van Kompas 360 bepaalt het huidige en definitieve energielabel van uw huis. Het energieonderzoek is gratis. Als uw woning al voldoende geïsoleerd is of u niet kunt voldoen aan de voorwaarden van de subsidie, dan krijgt u alleen een energieadvies. U ontvangt dan geen definitief energielabel.
Het energielabel wordt berekend met een gestandaardiseerde rekenwaarde (ʎ 0,045). Dit is zo afgesproken in de wet. De Rc of Rd-waarde is bij elk isolerend product verschillend. Daarom staat in het energieadvies alleen de dikte van de isolatie genoemd. Deze heeft Kompas 360 berekend met de gestandaardiseerde rekenwaarde.
U hoeft niet te voldoen aan de gestandaardiseerde rekenwaarde als het isolatiemateriaal een BCRG-kwaliteitsverklaring heeft én aangebracht is door een daartoe gecertificeerde aannemer. Maar dat kunnen we enkel achteraf bepalen. Wij adviseren u daarom altijd de dikte van het isolatiemateriaal aan te houden zoals in het energieadvies staat. Dan weet u zeker dat u aan de eis voor die maatregel voldoet voor het definitieve energielabel van uw woning.
Over de subsidie
U ontvangt een subsidie voor het verduurzamen van uw woning. De gemeente heeft geld gekregen van het Volkshuisvestingsfonds om een groot deel te betalen. Hoe groot het deel is dat u zelf betaalt, onderzoeken we. Deze informatie komt binnenkort beschikbaar.
Welke aanpassingen aan mijn huis kan ik betalen met de subsidie?
- Ramen in de verblijfsruimte(n) met minimaal HR++ glas (exclusief kozijnen)
- Vloer, dak- en gevelisolatie
- Ventilatievoorzieningen
Nee, u kunt de subsidie alleen gebruiken voor het aanpassen van ramen, vloer, dak, gevel en ventilatie.
Ja. Om de subsidie te krijgen moet u alle isolerende maatregelen laten uitvoeren die ervoor zorgen dat uw woning minimaal 3 labels omhoog gaat of energielabel B krijgt. Deze maatregelen blijkt uit het energieonderzoek. Ventilatiemaatregelen mag u laten uitvoeren, maar dat hoeft niet.
U ontvangt een subsidie voor het verduurzamen van uw woning. De gemeente betaalt een groot deel van het bedrag voor de isolerende werkzaamheden met de subsidie. Het bedrag wat overblijft betaalt u zelf.
Andere werkzaamheden die erbij komen, zoals het verwijderen van asbest, afwerking of sloop betaalt u zelf.
U heeft een aantal documenten nodig voor het aanvragen van de subsidie. U kunt de subsidie aanvragen door het formulier in te vullen.
- Energieadvies van Kompas 360
- De offerte van de aannemer. Bekijk hier een voorbeeld van een gespecificeerde offerte.
- De getekende verklaring van de aannemer
Misschien kunt u naast de gemeentelijke subsidie ook nog gebruik maken van de landelijke ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Deze subsidie kunt u combineren met de gemeentelijke subsidie. U moet dit zelf aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Houdt er rekening mee dat uw factuur aan extra eisen moet voldoen als u gebruik maakt van de ISDE-subsidie. Bekijk de website van het RVO voor meer informatie. WoonWijzerWinkel Limburg kan u helpen bij het aanvragen van de ISDE-subsidie.
Heeft uw aannemer de werkzaamheden aan uw huis afgerond? Dan kunt u het formulier invullen om de subsidie te laten uitbetalen. U stuurt de gespecifieerde rekeningen van de aannemer in de bijlage van het formulier toe. Met het toesturen van de rekeningen vraagt u automatisch het definitieve energielabel van uw huis aan. Het beoordelen van het definitieve energielabel doet Kompas360. Zij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak. Hierna ontvangt u het definitieve energielabel van uw huis. Als u het energielabel heeft ontvangen, ontvangt u het geld van de subsidie op uw rekening. Het formulier ‘Subsidie ontvangen’ kunt u invullen op de pagina www.sittard-geleen.nl/duurzaamwonen/aanmelden.
Over (de offerte van) de aannemer
Uw eigen aannemer voert de werkzaamheden uit. Na het ontvangen van de gespecificeerde offerte en bericht dat u de subsidie daadwerkelijk ontvangt, geeft u zelf akkoord op de offerte van de aannemer. Hoe lang de werkzaamheden duren, ligt aan de planning van de aannemer. De gemeente heeft hier geen invloed op.
Het is belangrijk dat u een aannemer in de arm neemt die voldoet aan een aantal voorwaarden. Zodat u zeker weet dat de kwaliteit van de verduurzamende werkzaamheden aan uw huis goed zijn. Laat de aannemer de verklaring ondertekenen. Met deze ondertekende verklaring kunt u de subsidie aanvragen en ontvangt u na de werkzaamheden ook het goede energielabel.
We vragen u naar een ondertekende verklaring van de aannemer. De reden hiervoor is om er zeker van te zijn dat de aannemer aan een aantal voorwaarden voldoet, zoals het hebben van de juiste certificeringen om verduurzamende maatregelen uit te voeren. Met een ondertekende verklaring weet u ook zeker dat de aannemer is aangesloten bij een branchevereniging. Dat is belangrijk in het geval er onenigheid is ontstaan over de werkzaamheden. De branchevereniging heeft namelijk een geschillencommissie. Een geschillencommissie zoekt samen naar een passende oplossing bij een klacht. Met deze ondertekende verklaring kunt u de subsidie aanvragen en ontvangt u na de werkzaamheden ook het juiste energielabel.
Heeft u een aannemer gevonden? Vraag dan een offerte aan. Stuur het energieadvies van Kompas 360 mee. Vraag ook aan de aannemer om de offerte uit te splitsen. Dat betekent dat hij de kosten voor elk verduurzamende maatregel apart benoemt. De verduurzamende maatregelen die u moet laten uitvoeren, vindt u in het groene deel op het energieadvies dat u van Kompas 360 heeft gekregen. Bekijk hier een voorbeeld van een gespecificeerde offerte.
In een gespecificeerde offerte van de aannemer staan de kosten voor elke verduurzamende maatregel apart benoemd. Wilt u weten welke verduurzamende maatregelen u moet laten uitvoeren? Deze vindt u in het groene deel op het energieadvies dat u van Kompas 360 heeft gekregen. Bekijk hier een voorbeeld van een gespecificeerde offerte.
Een voorwaarde voor het krjigen van de subsidie is dat u de werkzaamheden laat uitvoeren door een aannemer die voldoet aan een aantal voorwaarden. Laat de aannemer dan ook altijd de verklaring ondertekenen om er zeker van te zijn dat hij aan de voorwaarden voldoet. Alleen dan weten wij zeker dat de kwaliteit van de isolatiewerkzaamheden goed is. Alleen dan ontvangt u ook het goede energielabel.
U zorgt ervoor dat de EPA-adviseur toegang heeft tot de kruipruimte, kelder, zolder en gevel. Het kan zijn dat de aannemer u vraagt om deze ruimtes (voldoende) leeg te halen om goed te kunnen werken.
De EPA-adviseur plant een afspraak met u in voor het energieonderzoek. Dat duurt ongeveer 1 uur.
Wanneer en hoelang de werkzaamheden aan uw huis duren, hangt af van de planning van de aannemer en welke isolerende maatregelen en bijkomende werkzaamheden uitgevoerd worden.
Door het akkoord te geven op de offerte, gaat u zelf een overeenkomst aan met de door ons uitgekozen aannemer. De aannemer is verantwoordelijk voor een juiste uitvoering van de werkzaamheden. Hij geeft hier garantie op. Bij garantieclaims meldt u zich direct bij de aannemer.
Vraag de aannemer voor een uitstel van betaling tot 6 weken na het indienen van de subsidieaanvraag. Dan kunt u de rekening met de ontvangen subsidie betalen. En hoeft u niets met eigen geld voor te schieten. Let op: het formulier ‘Subsidie ontvangen’ staat in augustus 2024 op onze website online.
Financieel
Het is mogelijk om advies en hulp te krijgen over financieringsmogelijkheden, het aanvragen van een offerte bij een aannemer en de subsidieaanvraag. Daarvoor kunt u gratis terecht bij WoonWijzerWinkel Limburg. Lees meer wat zij voor u kunnen betekenen.
Deze vragenlijst wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 1 mei 2024