Openbare laadpalen

Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Daarom zijn er de komende jaren veel extra laadpalen nodig. Ook in onze gemeente. Landelijk is afgesproken dat het uitbreiden van het aantal laadpalen de groei van het aantal elektrische auto’s niet in de weg mag staan. Daarom werken de Provincies Limburg en Noord-Brabant en verschillende gemeentes samen aan de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen. Ook wij werken hieraan mee.

De provincies hebben hierover in 2024 opnieuw afspraken gemaakt met Vattenfall. Concreet betekent dit dat Vattenfall in de periode 2025 tot 2030 verantwoordelijk is voor de aanleg van nieuwe openbare laadpalen in onze gemeente. Daarnaast is er de mogelijkheid om dit contract met 2 jaar te verlengen.

Nieuwe openbare laadpalen 

We willen graag dat zoveel mogelijk mensen de laadpalen kunnen gebruiken. Inwoners, ondernemers, mensen die hier werken en bezoekers.

We willen de plaatsen voor de laadpalen dan ook zo goed mogelijk kiezen. Daarom werken we aan een plaatsingsbeleid voor nieuwe laadpalen. Hierin leggen we vast aan welke regels de laadpalen en de locaties voor de laadpalen in onze gemeente moeten voldoen. 

We vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat er altijd een laadpaal in de buurt is. In uw eigen buurt, dichtbij het werk. Maar ook dichtbij uw sportvereniging of bij winkels. Ook moeten de laadpalen goed bereikbaar zijn. Zonder dat een ander er last van heeft.

Deze en andere afspraken leggen we vast in het Plaatsingsbeleid. En u kunt hierover meedenken! 

Zelf een laadpaal aanvragen

Wilt u als inwoner van onze gemeente elektrisch (gaan) rijden en heeft u geen oprit of openbare laadpaal in de buurt? Dan kunt u een laadpaal aanvragen, dit noemen we paal volgt auto. Hieraan zijn voorwaarden verbonden.

Laadpaal aanvragen

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jodie Kicken, beleidsmedewerker (beleid) en/of Patrick Coenraad, beleidsadviseur (uitvoering) via nummer 14 046 of duurzamemobiliteit@sittard-geleen.nl.

Vraag en antwoord

Bekijk hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen:

Wie bepaalt of er een laadpaal komt en waar deze wordt geplaatst? 

Aan de hand van de gemaakte afspraken in het Plaatsingsbeleid, wordt een nieuwe Plankaart opgesteld. Na validatie van de gemeente kunt u ook over deze voorgestelde locaties weer meedenken. Meer info over de uitwerking en de planning hiervan volgt.

Wat kost een openbare laadpaal? 

Niets. Je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto.

Wat kost het laden?

De kosten voor het laden verschillen per laadpaalexploitant. Het tarief ligt doorgaans tussen de 0,22 euro en 0,38 euro per kWh voor langzaam laden. Snelladen is duurder.

Moet ik op een plaats met een laadpaal ook betaald parkeren?

Ja, als de parkeerplaats zich bevindt in een betaald parkeren zone, dan betaalt u parkeerkosten. Let op! Dat gaat niet automatisch via de laadpas. De huidige parkeerregels en parkeerkosten veranderen niet.

Wordt het mijn eigen laadpaal? 

Nee, de laadpaal is openbaar en voor iedereen te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat iedereen gebruik kan maken van de openbare laadpalen vragen we je om je auto weer weg te halen als deze is opgeladen. 

De laadpaal staat voor mijn deur. Mag ik mijn auto op mijn eigen oprit opladen?

In verband met ieders veiligheid is het niet toegestaan laadkabels over de stoep of in de openbare ruimte te leiden. Opladen bij een elektrische laadpaal kan alleen via het bijbehorende parkeervak.

Ik wil een eigen laadvoorziening, maar geen eigen parkeerplaats. Mag ik mijn auto op straat opladen?

In verband met ieders veiligheid is het niet toegestaan laadkabels over de stoep of in de openbare ruimte te leiden. Is er nog geen openbare laadpaal bij u in de buurt? Vraag dan een laadpaal aan.

Wat moet ik doen bij een storing op een openbare laadpaal?

Het kan voorkomen dat een laadpaal in storing staat. Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall Incharge app. Via de app word je op de hoogte gehouden wanneer de storing is verholpen. 

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden? 

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden. Aan elke kant van de laadpaal zit één laadpunt.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?

Bij het plaatsen van een laadpaal worden twee parkeervakken gereserveerd voor het laden van elektrische auto’s. In uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken.

Welke laadpalen worden geplaatst?

De laadpalen die worden geplaatst zijn van leveranciers Alfen en Evonity. Deze laadpalen zijn voorbereid voor toekomstige innovaties en hebben een display. Het laadvermogen van deze laadpalen gaat tot maximaal 11 kW.  

Belasten deze laadpalen het elektriciteitsnet? 

De laadpalen bieden een kans om het elektriciteitsnet te ontlasten door Slim- en Netbewust te laden. Hiermee benutten we de netcapaciteit zo goed mogelijk op drukke momenten. Als er sprake is van piekdrukte laden elektrische rijders met minder vermogen zonder dat ze daar last van hebben. Hiermee bestrijden we samen overbelasting van het net. Komt het een keertje niet uit? Dan kan je via de InCharge app of de QR-code op de laadpaal Slim Laden uitzetten. 

Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?

Via Parkeerviewer zijn de huidige (bijgewerkte) laadpalen terug te vinden.