Wonen, milieu en duurzaamheid

  • Afval

    Het huishoudelijk afval in de gemeente Sittard-Geleen wordt opgehaald door RWM. RWM beheert ook de milieuparken. Veel afval kunt u gratis inleveren op de milieuparken. Heeft u vragen of opmerkingen over de afvalinzameling, neem dan contact op met RWM.

  • Werk in uitvoering en projecten

    Op diverse plekken in onze gemeente wordt aan de weg gewerkt. Vaak leveren wegwerkzaamheden hinder op voor het verkeer. Hieronder vindt u informatie over werkzaamheden die onlangs gestart zijn of binnenkort van start gaan.

  • Bouwen en verbouwen

    Als u plannen heeft om te bouwen of verbouwen, zijn er zaken waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld of u een vergunning nodig heeft, of er kabels en leidingen liggen. In sommige gevallen kunt u misschien een subsidie krijgen.

  • Openbare ruimte en natuur

    Openbare ruimte, monumentale bomen, onderhoud, volkstuinen, jagen

  • Klimaat

    Lees hier meer over de veranderingen in het klimaat en de maatregelen die we samen kunnen nemen.

  • Buurt- en wijkplatforms

    De gemeente werkt samen met wijkplatforms: groepen van betrokken wijkbewoners die weten wat er in een wijk gebeurt en wat belangrijk is voor de bewoners.

  • Duurzaamheid

    Onze gemeente is druk bezig om verduurzaming te stimuleren. Er wordt wereldwijd veel energie gebruikt, ook in Sittard-Geleen. Dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Om de klimaatveranderingen tegen te gaan, is het belangrijk dat we zorgen voor minder CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er veel manieren om energie te besparen. En elke besparing telt mee, voor het klimaat én voor uw eigen beurs.

  • Belastingen voor inwoners

    Elke inwoner betaalt belasting aan de gemeente waar hij of zij woont. De gemeente gebruikt dit bedrag in de begroting om zaken te betalen waar alle inwoners voordeel van hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld over uitkeringen, aanleg van wegen, groenonderhoud en openbare voorzieningen.

  • Glasvezel in heel Sittard-Geleen

    In onze gemeente wordt de komende jaren glasvezel aangelegd. De aanleg van glasvezel valt onder de Telecommunicatiewet. Dat betekent dat de aanleg van glasvezel in handen is van commerciële partijen die hun eigen glasvezelkabel aanleggen.

  • Openbare laadpalen

    Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Daarom zijn er de komende jaren veel extra laadpalen nodig. Ook in onze gemeente. Landelijk is afgesproken dat het uitbreiden van het aantal laadpalen de groei van het aantal elektrische auto’s niet in de weg mag staan. Daarom werken de Provincies Limburg en Noord-Brabant en de verschillende gemeentes samen aan de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen. Ook wij werken hieraan mee.

  • Deelauto: Greenwheels (Sittard)

    Met Greenwheels stap je in de auto wanneer je maar wilt. Greenwheels biedt het gemak van een eigen auto, zonder de lasten. De auto reserveren, openen en sluiten doe je gemakkelijk via de app. Je betaalt alleen voor de tijd en het aantal kilometers dat je gebruik maakt van de deelauto. Alle ritten zijn verzekerd en inclusief brandstof en wegenbelasting. Ook is er altijd 24/7 (pech)hulp.

  • Vergunning tijdelijke verhuur woningen

    Leegstaande gebouwen zonder woonbestemming, zoals kantoorgebouwen, mogen 10 jaar als woonruimte worden verhuurd in plaats van 5 jaar. Dit voorkomt leegstand wanneer projecten door de economische crisis vertraging oplopen.

  • Meldpunt goed verhuurderschap

    Heeft u als huurder of woningzoekende te maken met ongewenst verhuurgedrag? Geef signalen en meldingen dan door aan het Meldpunt goed verhuurderschap.