Duurzaamheid

Onze gemeente is druk bezig om verduurzaming te stimuleren. Er wordt wereldwijd veel energie gebruikt, ook in Sittard-Geleen. Dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. Om de klimaatveranderingen tegen te gaan, is het belangrijk dat we zorgen voor minder CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er veel manieren om energie te besparen. En elke besparing telt mee, voor het klimaat én voor uw eigen beurs.

Energie besparen & opwekken

U wilt graag energie besparen of opwekken. Maar waar begint u? Gelukkig hoeft u dat niet zelf te bedenken. In onze gemeente zijn er meerdere organisaties die u kunnen helpen. Of krijg gratis advies van een energiecoach die bij u thuis langskomt. Hieronder vindt u een overzicht van alle mogelijkheden.

Gratis advies van een energiecoach

Wilt u een bezoek van een energiecoach aanvragen? Energiecoaches komen persoonlijk bij u thuis langs en geven u energieadvies op maat. Tijdens het bezoek neemt de energiecoach een tas met gratis energiebesparende producten mee. Alle inwoners van onze gemeente (huurder of woningeigenaar) kunnen zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach. Wilt u meer weten? 

Lees verder

Aardgasvrij verwarmen 

De gemeente Sittard-Geleen wordt stap voor stap aardgasvrij. Dit betekent op een andere manier verwarmen, koken en douchen. De komende jaren gaan we in iedere wijk samen met inwoners en ondernemers zoeken naar een goede oplossing. Benieuwd wat dit voor u betekent?  

Meer informatie  

Acties

Onze gemeente organiseert regelmatig collectieve inkoopacties samen met het Regionaal Energieloket. Dit zijn acties voor grote energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen en dak- of vloerisolatie. Bij deze collectieve inkoopacties profiteert u als inwoner van een scherp tarief en goede voorwaarden.

Let op: de gemeente werkt voor collectieve inkoopacties alleen samen met het Regionaal Energieloket. Alle andere acties zijn niet van de gemeente. 

Meer informatie

Groene Bon cadeaubonnen

De gemeente Sittard-Geleen ondersteunt inwoners met de laagste inkomens bij het kopen van energiezuinig witgoed. Dit wordt gedaan met de Groene Bon cadeaubon. Dit is een cadeaubon van 600 euro waarmee witgoed en energiebesparende producten gekocht kunnen worden bij winkels in de buurt. 

Meer informatie 

Hulp bij hoge energiekosten

Heeft u hoge energiekosten? Op de website van Vidar vindt u meer informatie over financiële regelingen, tips over hoe u zelf energie kunt besparen en wat de gemeente voor u kan betekenen. Misschien heeft u recht op de eenmalige energietoeslag of kunt u gebruikmaken van de tijdelijke tegemoetkoming energiekosten. 

Naar Vidar

Monument verduurzamen of verbouwen?

Gaat u een monument verduurzamen of verbouwen? Of een gebouw in een beschermd gezicht? Dan heeft u bijna altijd een vergunning nodig. Neem daarom eerst contact op met Team vergunningen vóórdat u gaat beginnen.

Naar contactgegevens 

Regionaal Energieloket

Wilt u weten wat u kunt besparen op uw energierekening? Wilt u uw woning verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen of wat de mogelijkheden zijn? Dan kunt u bij het Regionaal Energieloket terecht voor hulp! Denk aan vragen als:

  • Welke subsidie- en financieringsmogelijkheden zijn er om mijn woning te verduurzamen?
  • Is er een subsidie voor isolatiemaatregelen?
  • Kan ik (onafhankelijk) advies krijgen over het verbeteren van mijn woning?
  • Hoe kan ik energie besparen?
  • Welke maatregelen kan ik toepassen om mijn woning te verduurzamen?
  • Welke betrouwbare bedrijven voeren energiebesparende maatregelen uit in mijn buurt?

Kijk ook eens in het e-book met 50 bespaartips van het Regionaal Energieloket. Download het gratis op deze pagina.

Let op: Het Regionaal Energieloket gaat niet over het verkrijgen van vergunningen (aanpassingen woningen of plaatsen zonnepanelen), de WMO of het krijgen van een WMO-indicatie verduurzamen van uw woning.

24 tips om te besparen op je energierekening

Het besparen van energie in huis hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Aan de hand van 24 tips kunt u al flink besparen op uw energierekening.

Naar tips

Samenwerking met bedrijven

Om inwoners te ondersteunen bij het besparen en opwekken van energie, werkt de gemeente samen met verschillende bedrijven:

Lijkt het in bijvoorbeeld een brief alsof een bedrijf samenwerkt met de gemeente? En wilt u dit graag controleren? Stuur dan een mail naar energiebesparen@sittard-geleen.nl

Subsidies, leningen en tegemoetkomingen

Voor het verduurzamen van uw woning bestaan verschillende subsidies, leningen en tegemoetkomingen. Hieronder hebben we een aantal voor u op een rijtje gezet.

De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Warmtefonds voor woningeigenaren. Via deze lening wil het Nationaal Warmtefonds elke woningeigenaar de kans geven om hun woning te verduurzamen. Via de Energiebespaarlening kunt u tussen de € 1.000 en € 71.000 lenen met lage of geen rente. 

Meer informatie

Investeringssubsidie duurzame energie

Bent u eigenaar van een koopwoning? En is dit uw hoofdverblijf? Dan kunt u gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van de Rijksoverheid. U kunt deze subsidie aanvragen voor een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en voor vijf verschillende isolatiemaatregelen.

Meer weten

Persoonlijke lening van SVn

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting is een persoonlijke lening die u bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het verduurzamen van uw huis.  

Meer weten

Subsidies klimaatadaptatie

U kunt uw huis en tuin groener en water- en klimaatbestendiger maken. Zo helpt u mee om de effecten van klimaatverandering te verminderen. En beschermt u uzelf beter tegen schade bij wateroverlast. U kunt subsidie aanvragen voor drie maatregelen:

  1. Het aanleggen van een groendak
  2. Het aanleggen van een groengevel
  3. Het aanleggen van een waterkerende constructie

Meer weten

Subsidie voor het afkoppelen van regenwater

Voor het afkoppelen van regenwater kunt u subsidie krijgen. Deze afkoppelsubsidie is bedoeld voor particulieren en bedrijven. In de subsidieregeling staat aan welke voorwaarden u moet voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Lees de volledige subsidieregeling hier. Meer weten over afkoppelen en de subsidie?

Lees verder

Verduurzaming van woningen in Geleen Zuid en Kluis

In Sittard-Geleen start het project ‘Verduurzaming Geleen Zuid en Kluis’. In dit project krijgen woningeigenaren in Geleen Zuid en Kluis de kans om hun huis te verduurzamen. Met een goed geïsoleerd en geventileerd huis verlaagt uw energierekening.

Bent u eigenaar van een koopwoning? En woont u in de wijk Geleen Zuid of Kluis? Misschien kunt u uw huis financieel gunstig laten isoleren. Meer informatie en aanmelden kan op www.sittard-geleen.nl/duurzaamwonen

Toekomst Sittard-Geleen

Als gemeente kijken we vooruit naar de toekomst. Waar willen we samen met onze inwoners, ondernemers en partners naar toewerken? En wat is daarvoor nodig? Dat soort doelen en richtlijnen verwerken we in visies en strategieën. Bekijk ze hieronder.

Regionale Energiestrategie Zuid-Limburg

In heel Nederland stappen we steeds meer over op duurzame energie. Dat betekent overstappen van de ‘oude’ fossiele brandstoffen (zoals kolen, olie en gas) naar duurzame, schone vormen van energie (bijvoorbeeld wind en zon) en warmte. Daar horen belangrijke keuzes bij. Zo moeten wij als gemeente bepalen waar en op welke manier zonneparken en windmolens zijn toegestaan. Benieuwd hoe we dit doen?

Bekijk de strategie

Transitievisie Warmte

We willen ervoor zorgen dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het verwarmen van woningen en bedrijfsgebouwen in onze hele gemeente. Zo helpen we allemaal mee om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Én houden we ons aan de klimaatafspraken voor de toekomst. Ons eerste doel is dat er in 2030 20% minder aardgas wordt gebruikt. In de Transitievisie warmte (TVW) hebben we beschreven hoe we dit doen. 

Bekijk de visie

Grootschalige opwek van wind- en zonne-energie

Voor de grootschalige opwek van wind en zonne-energie is op 25 maart 2021 een afwegingskader opgesteld. Hierin staat omschreven waar wel en niet grootschalige wind en zonne-energie opgewerkt kan worden binnen onze gemeente. Meer informatie over de grootschalige opwek of het afwegingskader? Mail dan naar energiebesparen@sittard-geleen.nl