Het riool
De gemeente legt het riool aan én onderhoudt het riool op openbaar terrein. U bent zelf verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het riool op uw eigen terrein.
Rioolverstopping
Neem bij een verstopping in het riool altijd eerst contact op met de gemeente. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Er komt dan zo snel mogelijk een expert bij u langs die bekijkt waar de verstopping zich precies bevindt, op gemeentelijk of op uw eigen terrein. Voordat wij dit onderzoek starten is het nodig dat u het formulier 'Werkzaamheden op kosten van ongelijk' ondertekent. Als uit dit onderzoek blijkt dat de verstopping zich op gemeentelijk terrein bevindt, neemt de gemeente de kosten van het onderzoek én het oplossen van de verstopping voor haar rekening. Als uit het onderzoek blijkt dat de verstopping zich op uw eigen terrein bevindt, dan zijn de kosten van het onderzoek én het verhelpen van de verstopping voor uw eigen rekening.
Let op: Als u zelf een bedrijf inschakelt vóórdat u de gemeente belt, dan zijn de kosten die dit bedrijf in rekening brengt áltijd voor uw eigen rekening. Ook als nadien blijkt dat de verstopping zich op gemeentelijk terrein bevindt.
Wat hoort niet in uw riool thuis? En waar hoort dit afval wél thuis?
- vochtige toilet-, schoonmaak-, of babydoekjes: restafvalcontainer
- luiers: restafvalcontainer
- toiletpapierrolletjes: oud-papier
- condooms: restafvalcontainer
- maandverband: restafvalcontainer
- kattenbakkorrels: restafvalcontainer (ook al staat op de verpakking dat ze biologisch zijn)
- textiel: textielcontainers, óók kapot of versleten textiel
- etensresten: GFT-afvalcontainer
- frituurvet – en olie: in de originele verpakking inleveren in de supermarkt of bij het milieupark
Pas op! Etensresten en frituurvet en -olie verstoppen niet alleen de riolering maar trekken ook ratten aan! Kijk voor meer info over ‘Waar hoort mijn afval thuis?’ op www.rwm.nl of download de handige app van RWM.
Wanneer achteraf blijkt dat de verstopping in het gemeentelijke riool veroorzaakt werd doordat u het riool verkeerd gebruikt heeft door bovenstaande materialen in het riool te gooien, dan moet u alle kosten die de gemeente gemaakt heeft zélf betalen.
Rioolaansluiting
De gemeente maakt een rioolaansluiting (huisaansluiting) vanaf het riool tot aan uw pand of stuk grond. Vanaf uw pand of uw stuk grond bent u zelf verantwoordelijk.
U kunt een rioolaansluiting aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen. 6 tot 8 weken na uw aanvraag wordt de aansluiting gemaakt.
Onderhoud
De gemeente reinigt en controleert de riolering twee keer per jaar. Toch kan het voorkomen dat straatkolken (de afvoerputten in de stoeprand) verstopt raken. U kunt daarvoor een melding maken.
Regenwater afkoppelen
U kunt misschien een subsidie krijgen om de regenpijpen aan uw pand of op uw eigen terrein af te koppelen. Lees meer over het afkoppelen van regenpijpen.
Volg ons