Woning of kamer(s) verhuren aan arbeidsmigranten

Wilt u een verblijfsruimte verhuren aan arbeidsmigranten in Sittard-Geleen? Dan moet u hiervoor een verhuurvergunning aanvragen. U heeft ook een verhuurvergunning nodig als het gaat om een bestaande huursituatie. U vraagt deze vergunning aan bij de gemeente.

Kamerverhuur is verboden

Het is niet toegestaan om zonder vergunning kamer(s) te verhuren aan een of meerdere personen die geen gezamenlijk huishouden vormen, zoals bijvoorbeeld bij arbeidsmigranten of studenten. U heeft daarvoor altijd een omgevingsvergunning nodig. Wilt u een of meerdere kamers verhuren aan arbeidsmigranten? Dan heeft u naast een omgevingsvergunning ook een verhuurvergunning nodig. Lees hieronder meer over de verhuurvergunning.

Voorwaarden

U moet voldoen aan de volgende voorwaarden
  • U volgt de 7 regels van goed verhuurderschap. 
  • De huur die u rekent mag niet te hoog zijn:
  • U heeft alle andere vergunningen aangevraagd die u nodig heeft. Bijvoorbeeld:
    • Een omgevingsvergunning als u de woning wilt splitsen in meerdere woningen of omzetten naar meerdere kamers, of transformeren van bijvoorbeeld een kantoor
    •  Een vergunning om meteen te verhuren nadat u een woning koopt (opkoopbescherming).
  • U maakt een meerjarenonderhoudsplan en voert dit uit.
  • U stuurt een kopie van dit plan naar de gemeente. Doe dit binnen 6 maanden nadat u de vergunning heeft. 
In het meerjarenonderhoudsplan staat:
  • Welk onderhoud u de komende 5 jaar aan uw gebouw doet;
  • Hoeveel kosten u voor die werkzaamheden denkt te maken;
  • Hoeveel geld u jaarlijks apart denkt te gaan zetten voor andere dan de gewone jaarlijkse kosten. Dit is voor de periode als het 5 jarige onderhoudsplan voorbij is.

U maakt voor elke woning (waarvoor vergunningplicht geldt) een apart onderhoudsplan. U maakt voor een wooncomplex één meerjarenonderhoudsplan voor alle appartementen samen in het gebouw.

U mag het meerjarenonderhoudsplan van de Vereniging van Eigenaren opsturen. Dit plan, én het onderhoud dat elke eigenaar betaalt, voldoet aan de Wet goed verhuurderschap.

Wat is belangrijk bij de beoordeling van uw aanvraag
  • Wij controleren of u niet eerder heeft gehandeld zonder of in strijd met een vergunning die u nodig had;
  • Wij onderzoeken aan de hand van de Wet Bibob of er een ernstig gevaar dreigt dat u de vergunning gaat misbruiken.
7 regels van goed verhuurderschap 
  • De verhuurder mag de woningzoekende niet discrimineren;
  • De verhuurder mag de huurder niet bedreigen of bang maken;
  • De verhuurder mag maximaal 2 maanden kale huur aan borg vragen;
  • De verhuurder moet een schriftelijk huurcontract maken;
  • De verhuurder moet huurders goed informeren over:
    • Rechten en plichten van de huurder over de woning. Ook die niet in het huurcontract staan.
    • De hoogte van de borg en wanneer huurders die terugkrijgen als het huurcontract stopt.
    • Contactinformatie waar de huurder de verhuurder kan bereiken.
    • Informatie over het meldpunt slecht verhuurderschap.
    • De servicekosten: verhuurders moeten een compleet jaaroverzicht van de kosten laten zien

Extra verplichtingen als u verhuurt aan een arbeidsmigrant

  • U moet de huurovereenkomst los van de werkovereenkomst vastleggen.
  • U moet de huurder schriftelijk informeren in een taal die hij of zij begrijpt.

Volgorde en behandeling van de aanvraag

  1. Voor het verhuren van een of meerdere woningen met gedeelde voorzieningen, zoals kamers, vraagt u eerst een omgevingsvergunning aan. Bij de behandeling van een aanvraag voor een omgevingsvergunning beoordeelt de gemeente of uw initiatief passend is binnen de regelgeving voor huisvesting. U krijgt binnen 8 weken hierover een bericht.
  2. Zijn de te verhuren woningen bedoeld voor arbeidsmigranten en vinden wij uw initiatief passend? Dan moet u nog een verhuurvergunning aanvragen. 

Veelgestelde vragen

Wat is een arbeidsmigrant?

Bij een arbeidsmigrant, zoals bedoeld in de Wet goed verhuurderschap, gaat het om 'een onderdaan van een andere lidstaat van de Europese Unie die zijn hoofdverblijf niet in Nederland heeft en in Nederland verblijft om tijdelijke werkzaamheden te verrichten'. Tevens voldoen arbeidsmigranten niet aan de looneisen voor de kennismigrantenregeling.

Wat is een verblijfsruimte?

Alle vormen van huisvesting waar arbeidsmigranten verblijven zijn volgens de wet ‘verblijfsruimte’.

Waarom moet ik een extra vergunning aanvragen?

Het gaat regelmatig niet goed bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Ze wonen in omstandigheden die onveilig zijn of een risico op gezondheidsproblemen voor hen opleveren. Om deze groep beter te beschermen kan er onder de Wet goed verhuurderschap een vergunningplicht worden ingesteld voor het verhuren van verblijfsruimten aan arbeidsmigranten. Om kwalitatieve huisvesting van arbeidsmigranten te kunnen waarborgen, te zorgen voor een goede inpassing met de omgeving en onveilige huisvestingssituaties te voorkomen, voeren de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein gezamenlijk als Westelijke Mijnstreek een vergunningplicht in voor de verhuur van verblijfsruimten aan arbeidsmigranten.

Is een verhuurvergunning geldig in de hele Westelijke Mijnstreek?

Nee, u moet voor elke verblijfsruimte bedoeld voor arbeidsmigranten een vergunning aanvragen in de gemeente waar de verblijfsruimte is gelegen.

Ik ben werkgever en wil arbeidsmigranten huisvesten op mijn eigen terrein, mag dat?

Huisvesting van arbeidsmigranten bij de werkgever zelf (bijv. agrarische bedrijven of in vrijkomende agrarische bebouwing) is niet toegestaan in Sittard-Geleen.

Ik verhuur al langer verblijfsruimte(n) aan arbeidsmigranten, moet ik alsnog een vergunning aanvragen?

Ja, met de invoering van deze vergunningplicht is het voor iedere verhuurder/eigenaar verboden om verblijfsruimte(n) te verhuren aan arbeidsmigranten zonder verhuurvergunning. U krijgt 3 jaar de tijd om een verhuurvergunning aan te vragen als u momenteel al verblijfsruimte(n) verhuurt aan arbeidsmigranten. Vraagt u geen verhuurvergunning aan vóór 1 januari 2028, dan treedt de gemeente handhavend op.

Ik verhuur momenteel kamers aan studenten, moet ik dan ook een vergunning aanvragen?
  • Voor het verhuren van kamers aan studenten of andere personen, (niet zijnde arbeidsmigranten) hoeft u geen verhuurvergunning aan te vragen. Wel moet u hiervoor een omgevingsvergunning hebben verkregen.
  • Verhuurt u momenteel kamers en heeft u daarvoor géén omgevingsvergunning? Dan is dit in strijd met de regels van het bestemmingsplan en kan er handhavend worden opgetreden.
Waar kan ik terugvinden wat de regels zijn bij het verhuren van verblijfsruimten aan arbeidsmigranten?

De gemeente publiceert nieuwe regelgeving altijd op overheid.nl. De stukken die van toepassing zijn bij dit onderwerp vindt u hier:

Bouwkundig adviesbureau inschakelen

De gemeente adviseert huiseigenaren om contact op te nemen met een bouwkundig adviesbureau. Zo’n bureau kan helpen met het indienen van de vereiste aanvragen. Een bouwkundig adviesbureau kan tevens ondersteunen bij de aanvullende regels die de gemeente stelt aan het huisvesten van arbeidsmigranten. Ook moeten er bepaalde brandveiligheidsvoorzieningen (branddeken, brandblussers, voldoende rookmelders) in de woning aanwezig zijn. 

Toezicht en handhaving

Wij houden in de gaten hoe er in de gemeente omgegaan wordt met kamerverhuur: voldoen verhuurders aan alle eisen en blijft de leefbaarheid op peil in de gemeente? Of wordt een woning met kamers verhuurd, zonder een omgevingsvergunning? Dan kunnen we hiertegen handhavend optreden. De eigenaar krijgt altijd eerst de gelegenheid om op korte termijn aan de eisen te voldoen. Is dat niet mogelijk of trekt een verhuurder zich niets van de eisen aan, dan gaan we over tot handhaving en kunnen wij een geldboete opleggen.

Melding doen

Bent u van mening dat een woning onterecht voor kamerverhuur wordt gebruikt? Daarvan kan sprake zijn als er 2 of meer mensen wonen die géén huishouden vormen. U kunt dit melden via: Fixi - Maak eenvoudig een melding aan de openbare ruimte.