Stoken zonder overlast
Elk seizoen wordt er gestookt. Voor het verwarmen van een woning tot het gebruiken van een barbecue of vuurkorf. Het zorgt voor warmte en een gezellige sfeer, maar veroorzaakt helaas ook de nodige overlast. Lees op deze pagina hoe u binnen én buiten kunt stoken zonder overlast voor uzelf en de buren.
Vaak wordt bij het stoken hout gebruikt. Een verkeerde manier van stoken kan leiden tot geur- en rookoverlast. Maar bijvoorbeeld ook tot gezondheidsrisico’s en vervuiling van de lucht. Bent u van plan te stoken? Volg dan het stappenplan en beperk de overlast voor uzelf én uw omgeving.
Stappenplan veilig binnen stoken | Stappenplan veilig buiten stoken |
Meer weten over stoken?
Met de Zwitserse methode kunt u op een veilige en schone manier hout aansteken van bijvoorbeeld een houtkachel. Op deze manier steek je het hout van boven naar beneden aan.
Op de website van de brandweer staan een aantal handige tips voor het veilig en gezond verwarmen van een huis. Het gebruik van rookmelders, de cv-ketel en verschillende soorten kachels komen aan bod.
Welke houtsoorten zijn geschikt om te stoken? Hoe bedient en onderhoudt u een houtkachel op de juiste manier? Wanneer is hout droog genoeg om te stoken? En bij welk weer kunt u stoken? Weet u het antwoord op deze vragen niet (helemaal)? Doe dan de gratis cursus ‘Verantwoord stoken’ van De Groene Stoker. Zo heeft u straks alle kennis in huis om op een verantwoorde manier te genieten van de warmte. En dat zonder uw buren tot last te zijn!
Schone Lucht Akkoord
De gemeente Sittard-Geleen is aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA). Dit is een akkoord tussen het Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Het doel? De luchtkwaliteit in Nederland blijvend verbeteren. Houtstook is één van de thema’s van de SLA.
Volg ons