Schootsvelden, Sittard

De historische grachten in de Oostelijke Schootsvelden in Sittard hebben weer allemaal water. De grachten zijn daarvoor dieper uitgegraven. De werkzaamheden zijn klaar.

Wat hebben we gedaan?

Het project startte begin 2017 en was gericht op de vestingwerken in de binnenstad van Sittard. Deze vestingwerken werden beter zichtbaar gemaakt en kregen een nieuwe inrichting. In de eerste twee jaren werden de Oostelijke Schootsvelden tussen de Paardestraat en Putstraat opnieuw ingericht: we plaatsten nieuwe tuinhuisjes en kassen en we legden nieuwe fiets- en wandelpaden aan. Daarna gingen we aan de slag met de grachten. Doordat ze dieper gemaakt werden, kunnen ze meer water opvangen bij hevige regen.

Als eerste is de gracht bij de Stadswal dieper gemaakt en kreeg de rozentuin bij het Toon Hermanshuis een nieuw riool. Vanuit de fietsenstalling ’t Gelokkige Fitske boorden we, onder de grond, een leiding richting de gracht van de Stadswal. Deze leiding wordt gebruikt om water vanuit de vijver bij Achter Fort Picard in de grachten te krijgen. De boring werd gedaan op een diepte van maar liefst 7 meter!

Daarna kreeg de Paardestraat een nieuw riool. Maar we legden ook een nieuw riool bij Achter Fort Picard, richting de fietsenstalling ’t Gelokkige Fitske. Op hetzelfde moment werden de werkzaamheden in de grachten afgerond. Alleen de bruggen en de vlonder moesten nog geplaatst worden. En toen begon het te regenen….

Ook wat tegenslag…

Door het vele regenwater zakte de grond in de wanden van de grachten, de taluds. De wanden werden waar nodig hersteld met een mengsel van grond en klei. Daardoor zijn de wanden nu steviger. Daarna spoten we de wanden van de grachten in met een mengsel waar graszaad in zit. Dit mengsel met graszaad is steviger gemaakt doordat er een soort lijm in het mengsel zit. Deze lijm is vriendelijk voor het milieu en bedoeld om tegen te gaan dat de wanden weer gaan inzakken. Daarna konden ook de nieuwe bruggen en vlonders eindelijk geplaatst worden. FOTO

Mooie vondsten

Omdat onderzoek nodig was naar oude culturen, een archeologisch onderzoek, moest de planning worden aangepast. Het onderzoek duurde 5 weken. Maar er is veel gevonden bij dit archeologische onderzoek: bij de Paardestraat is een bastion, de overkluizing van de Molenbeek en mogelijk ook een deel van de stadspoort gevonden. Er zijn ook deeltjes van een rondeel gevonden. Ook trof men een greppel aan die ouder is dan de stadsgrachten. Deze vondsten dragen weer bij aan de geschiedenis van Sittard.

De rozentuin in de Paardestraat heeft ook een mooie nieuwe inrichting gekregen. 

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze projectleider Jeroen Verdonschot via ons telefoonnummer 14 046.