Sittard-Geleen als Smart City, ofwel Slimme stad
Sittard-Geleen is een Smart City, ofwel Slimme Stad. Met gebruik van data en technologie verbeteren we de kwaliteit van leven in de stad. In een Slimme Stad gebruiken we nieuwe digitale tools en technische ontwikkelingen om keuzes te maken en tot nieuwe inzichten te komen. Zo kunnen we bestaande problemen op een andere manier oplossen. En anders met inwoners in gesprek gaan en in contact komen.
Sittard-Geleen is een Smart City, ofwel Slimme Stad. Met gebruik van data en technologie verbeteren we de kwaliteit van leven in de stad. In een Slimme Stad gebruiken we nieuwe digitale tools en technische ontwikkelingen om keuzes te maken en tot nieuwe inzichten te komen. Zo kunnen we bestaande problemen op een andere manier oplossen. En anders met inwoners in gesprek gaan en in contact komen.
Smart City Visie Sittard-Geleen
In de Smart City visie van Sittard-Geleen vertellen we hoe we als gemeente om willen gaan met nieuwe ontwikkelingen. We schalen de experimenten op en borgen in ons werk het werken met digitale middelen. We zetten data en technologieën in om:
- te laten zien hoe we hiermee de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van inwoners kunnen verbeteren;
- een veerkrachtige stad te zijn en te blijven en ons voor te bereiden op de toekomst;
- maatschappelijke doelen te halen;
- zoveel mogelijk samen te werken met inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties;
- de kennis van inwoners over de openbare ruimte te vergoten en ze mee te laten denken, meebeslissen en vooral mee te doen.
Dit sluit ook aan bij onze visie op de Tuin van Morgen. In Sittard-Geleen hebben we de Tuinman gedachte en is de openbare ruimte onze gezamenlijke tuin. Deze gezamenlijke tuin maken en houden we in de toekomst ook samen met inwoners, organisatie en bedrijven leefbaar en gezond. In de gezamenlijke tuin doen we experimenten met nieuwe technische middelen en digitale ontwikkelingen.
Hoe gaan we hiervoor zorgen?
We testen oplossingen voor de stad eerst in een proeftuin zoals de Proeftuin Zeeheldenbuurt of in een experimentele aanpak. En we werken samen aan Slimme Stad ontwikkelingen met andere organisaties zoals gemeenten en netwerken zoals de Future City Foundation en DMI Ecosysteem. Zo delen we kennis met en leren we van elkaar.
Slimme Stad in de praktijk
In de proeftuin van de Zeeheldenbuurt zijn we samen met inwoners aan de slag om de Zeeheldenbuurt opnieuw in te richten. Daarbij kijken we ook naar de toekomst zoals klimaatverandering. We doen dit aan de hand van drie thema’s:
- Slimme Stad: we zetten nieuwe digitale technieken en materialen in om nieuwe oplossingen te bedenken én te testen.
- Klimaataanpassing: het klimaat verandert en er komen steeds vaker hevige regenbuien voor met wateroverlast en extreem warm weer. Daar zijn oplossingen voor nodig.
- Meedoen: in de proeftuin doen we dingen samen en iedereen kan mee doen.
Dit doen we in drie verschillende proefpijlers, ook wel pilots.
Pilot Bewegen en activiteiten
In de pilot Bewegen en activiteiten stimuleren we ontmoeting en beweging in de Zeeheldenbuurt. We organiseren interactieve Doe mee Cafés met inwoners over verschillende onderwerpen zoals een nieuw slim speeltoestel in het Kaolepark, de nieuwe inrichting van vier straten en het thema zwerfafval. Momenteel onderzoeken we ook de mogelijkheden voor het opbouwen van een gemeenschap community building in een te ontwikkelen buurttuin. In overleg met inwoners hebben we een sporttoestel (calesthenicstoestel) in het Kaolepark geplaatst. We monitoren het gebruik en de bewegingen in het park. We vragen in een digitale enquête wat inwoners nu vinden van het Kaolepark. Kinderen van de basisscholen mogen hun favoriete ‘slimme’ speeltoestel voor het park kiezen.
Foto: Sport 2 daagse
Pilot Klimaatrobuuste straten
Vier straten worden opnieuw ingericht op een klimaat robuuste manier. Daarmee kunnen de straten straks veel beter tegen verandering in ons klimaat. Denk aan hevige regenbuien en hittegolven. De nieuwe inrichting wordt samen met inwoners van deze straten ontworpen. Deze straten worden als voorbeeldstraten in de rest van de gemeente gebruikt.
We doen dit door:
- In Doe mee Cafés met behulp van een Virtual Reality (VR)-bril inwoners mee te laten ontwerpen en ze keuzes in 3D te laten zien. Met de VR-bril ‘lopen’ inwoners door hun eigen straat. Ze zien gelijk hoe de straat er echt uit komt te zien. En wat er verandert in de straat als je iets verandert in het ontwerp. Bijvoorbeeld door het verplaatsen van een boom.
Foto: Inwoner met VR-bril
- Samen meten met sensoren aan het huis. Een aantal bewoners in de Zeeheldenbuurt heeft een sensor aan de gevel hangen. Deze sensor meet de temperatuur, wind en fijnstof. De gegevens gebruiken we voor onderzoek naar verandering in het klimaat. We testen daarmee ook of de straten ook echt meer voorbereid zijn op de veranderingen in het klimaat. De inwoners kunnen de meetgegevens ook zelf bekijken op het Dashboard.
Foto: Sensor aan gevel van huis
- Meedoen van inwoners met het Pientere Tuinen project. Het Pientere Tuin project heeft als doel meer groen in particuliere tuinen. Als tuinbezitter plaats je een bodemsensor in de grond en kun je zelf de meetgegevens bekijken. Zo krijg je beter inzicht in je tuin en advies op maat met handige tuintips.
Foto's: dashboard met metingen van sensoren
Pilot Inrichting Evertsenparkeerplaats
De parkeerplaats aan de Evertsenstraat is opnieuw ingericht. Inwoners hebben meegedacht over de nieuwe inrichting. De parkeerplaats is groener, beter bereikbaar en duurzaam ingericht met:
- Groene parkeervakken met sensoren. De parkeervakken zijn allemaal proefvakken. Daarin liggen verschillende soorten tegels en twee soorten ondergrond. We testen en monitoren welke soort het meeste regenwater doorlaat om wateroverlast op de parkeerplaats te verkleinen.
- Sensor gebruik parkeervak. Elk parkeervak aan de Evertsenstraat heeft een eigen sensor. De sensor meet hoe vaak een parkeervak wordt gebruikt.
- Slimme verlichting. De parkeerplaats heeft nieuwe verlichting met sensoren. Vanaf 23.00 uur geeft de verlichting minder licht en wordt hij minder fel. Dit is prettiger voor omwonenden en goed voor vleermuizen. Bij beweging gaat de lamp wel weer helemaal aan, maar met een minder felle kleur.
Slimme Stad als netwerk
We werken samen aan Slimme Stad ontwikkelingen met andere gemeenten en organisaties waaronder de Future City Foundation, DMI Ecosysteem en City Deals. Om bij elkaar te kijken hoe andere gemeenten technologie en digitalisering inzetten om hun gemeente leefbaar en sociaal te houden. En oplossingen te bieden bij opgaven zoals veranderingen in het klimaat. We delen onze bevindingen en leren van elkaar. Hun feedback is ook welkom om ons zelf te blijven verbeteren. Zo delen we kennis met en leren we van elkaar.
Foto's: City Deal 2 daagse
Volg ons