Monumenten verduurzamen of verbouwen
Gaat u een monument verduurzamen of verbouwen? Of een gebouw in een beschermd gezicht? Dan heeft u bijna altijd een vergunning nodig. Neem daarom eerst contact op met Team vergunningen vóórdat u gaat beginnen.
Voorbeelden zijn:
- Plaatsen van zonnepanelen
- Aanbrengen van kunststof kozijnen met dubbel glas, gevel- en dakisolatie
- Vervangen van (historisch) bouwmateriaal zoals dakpannen
- Wijzigen van de kleur van waardevolle kozijnen
- Nieuw invoegen van een hele gevel
- Gevelreiniging
- Verwijderen (slopen) van oorspronkelijke tussenmuren of delen van vloeren/plafonds
Rijksmonument verduurzamen
Woon je in een Rijksmonument? De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een ontzorgingsprogramma aan met als doel het ondersteunen van monumenteigenaren bij het verduurzamen van hun monumentale vastgoed. Gemeentelijke monumenten vallen buiten deze regeling. Meer informatie vindt u hier:
Voor monumenten die onder de noemer “maatschappelijk vastgoed” vallen, is er een ontzorgingsprogramma vanuit Provincie Limburg toegankelijk. Vanuit dit programma kan een energiescan of advies worden aangevraagd. Deze regeling kent geen financieringsmogelijkheden voor de uitvoering van de werkzaamheden.
Duurzame Monumenten-lening
Een Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening die wordt verstrekt aan een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen. Lees meer
Een Duurzame Monumenten-LeningPLUS is een laagrentende lening die wordt verstrekt aan eigenaren voor energiebesparende maatregelen in of aan een rijksmonument dat niet als woonhuis is geregistreerd volgens het monumentenregister. Lees meer
Zonnepanelen
We krijgen veel vragen over het plaatsen van zonnepanelen op monumenten of op gebouwen in beschermde gezichten. Dat mag namelijk niet zo maar. In een vergunningaanvraag kan worden bepaald of op uw pand zonnepanelen mogen worden geplaatst en welke voorwaarden hier aan gekoppeld zijn.
Via de zon-kaart kunt u zien of uw pand een (rijks)monument is of zich bevindt in een beschermd stads- of dorpsgezicht. Ook kunt u hiermee bepalen of u moet voldoen aan bepaalde voorwaarden voor de plaatsing van uw zonne-installatie.
Heeft u hulp nodig? Mail dan naar balievergunningen@sittard-geleen.nl of bel naar 14 046. Vermeld erbij dat u meer informatie wenst over het plaatsen van zonnepanelen op een monument of in een beschermd gezicht.
Zon op monumenten op de kaart
Wilt u weten onder welke voorwaarden u een zonne-installatie op uw pand mag plaatsen? Kijk dan op onze interactieve kaart
Overige verduurzamingsmaatregelen
Alle overige verduurzamingsmaatregelen voor monumenten zijn doorgaans maatwerk. Standaardoplossingen - zoals kunststof kozijnen met dubbel glas, of dikke isolatiepakketten voor gevels en dak - zijn meestal niet mogelijk. Neem ook hier, voordat u gaat beginnen, altijd even contact op met Team vergunningen via balievergunningen@sittard-geleen.nl of telefoonnummer 14 046.
Meer informatie
- Voor meer informatie over de plaatsing van zonne-installaties op monumenten of in beschermd gebied kunt u ook onze brochure ‘Zon op monumenten’ bekijken.
- Doe de gratis scan via Zelfscan Duurzaam Monument. Deze geeft u inzicht in de duurzame en financiële mogelijkheden.
- Daarnaast kan er ook een energiescan door een Du-Mo Adviseur worden uitgevoerd. Via de RCE is het mogelijk hiervoor een vergoeding aan te vragen. Deze vergoeding geldt voor zowel Rijks- als Gemeentelijke monumenten. Lees meer
- Voor onderhoud, restauratie, verduurzaming of herbestemming van monumenten is het mogelijk een lening af te sluiten via het Restauratiefonds. Alle informatie hieromtrent is terug te vinden op de website Restauratiefonds.nl.
- De website www.monumenten.nl voorziet in het totale scala aan informatie met betrekking tot onderhoud en verduurzaming van monumenten.
- Neem ook eens een kijkje op www.degroenemenukaart.nl voor tips en extra informatie.
- Technische richtlijnen voor het verbouwen of aanpassen van monumenten (pdf, 408kB)
- Richtlijnen voor het verduurzamen van monumenten vind u op de website van de stichting Erkende Restauratie Kwaliteit Monumentenzorg.
Volg ons