Regels voor nieuwe woningen
Wilt u een bestaande woning splitsen of omzetten naar kamerverhuur? Bijvoorbeeld om er appartementen of kamers van te maken? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Zo zorgen we ervoor dat er goede en geschikte woningen worden gebouwd.
Op deze pagina vindt u de regels die hiervoor gelden. Ook vindt u op deze pagina regels voor het transformeren van een kantoor, winkel of andere functie naar een woning.
Een woning splitsen mag alleen als:
- De te splitsen woning binnen het centrumgebied van Sittard en Geleen ligt;
- wat valt er onder het centrumgebied van Sittard en Geleen? Kijk hiervoor bij de ‘vragen en antwoorden’ onderaan deze pagina.
- Na de splitsing de nieuwe woningen minimaal 55 m2 gebruiksoppervlakte hebben;
- Na de splitsing de nieuwe woningen ieder beschikken over een eigen toegang en eigen wezenlijke voorzieningen, zoals een keuken, badkamer en toiletruimte;
- Na de splitsing de nieuwe woningen zijn gericht op de openbare weg en direct toegankelijk zijn vanaf de openbare weg.
Een woning omzetten naar kamers mag alleen als:
- De nieuwe kamers minimaal 18 m2 gebruiksoppervlakte hebben;
- Het pand met de nieuwe kamers niet dichter dan 50 of 100 meter in de buurt van een ander pand met kamers ligt. Dit noemen we een afstandsnorm. Deze is bedoeld om de leefbaarheid van buurten te behouden, door kamerverhuur te spreiden over de gemeente:
- Tussen panden met kamerverhuur moet binnen het centrumgebied van Sittard en Geleen minimaal 50 meter afstand zitten;
- Tussen panden met kamerverhuur moet buiten het centrumgebied van Sittard en Geleen minimaal 100 meter afstand zitten.
- Voor het verhuren van kamers aan arbeidsmigranten gelden aanvullende regels, zoals het aanvragen van een verhuurvergunning.
Een kantoor, winkel of andere functie transformeren naar woning(en) mag alleen als:
- De nieuwe woningen een minimale gebruiksoppervlakte hebben:
- Bij een transformatie binnen het centrumgebied van Sittard en Geleen moeten nieuwe woningen minimaal 45 m2 gebruiksoppervlakte hebben;
- Bij een transformatie buiten het centrumgebied van Sittard en Geleen moeten nieuwe woningen minimaal 70 m2 gebruiksoppervlakte hebben.
- Na de transformatie de nieuwe woningen beschikken over een eigen toegang en eigen wezenlijke voorzieningen, zoals een keuken, badkamer en toiletruimte;
- Na de transformatie de nieuwe woningen zijn gericht op de openbare weg en direct toegankelijk zijn vanaf de openbare weg.
Wat heeft u nodig bij de aanvraag?
Bij de aanvraag voor een vergunning moet u in ieder geval de volgende informatie opsturen:
- Een tekening en plattegrond van de bestaande toestand en de nieuwe toestand met daarop:
- De afmetingen van het perceel en de bebouwing;
- De situering van de bebouwing ten opzichte van de perceelsgrenzen;
- De aangrenzende percelen en de daarop voorkomende bebouwing;
- Het huidige gebruik en het beoogde gebruik van de bebouwing;
- De indeling van de ruimten en voorzieningen in de bebouwing;
- Een opgave van de woonoppervlakte en gebruiksoppervlakte in m2 per te realiseren woning;
- De inrichting van parkeervoorzieningen op eigen terrein;
- Het aantal, het type, de doelgroep(en) en het prijssegment van de te realiseren woning(en);
- Indien levensloopbestendige woningen worden gerealiseerd: welke maatregelen worden getroffen om de woning(en) levensloopbestendig te maken;
- Foto’s van de voor- en achtergevel van de bebouwing en voor zover relevant foto’s van de huidige indeling van de bebouwing.
- Een actuele WOZ-waarde (indicatie) van het pand waar de aanvraag betrekking op heeft.
Veelgestelde vragen
De gemeente wil ervoor zorgen dat woningen van voldoende kwaliteit zijn. We stellen daarom regels op over minimale oppervlaktes. In het centrum mogen de woningen iets kleiner zijn dan in de woonwijken en dorpen. Maar te kleine woningen zijn onwenselijk en passen niet bij onze woningmarkt.
Ja, ook nieuwbouwwoningen moeten minimaal 70 m2 gebruiksoppervlakte hebben. De meeste nieuwbouwwoningen zijn vaak groter dan 70 m2
In bijzondere gevallen kan de gemeente meewerken aan het realiseren van een kleinere woning. Bijvoorbeeld wanneer de woningen worden gerealiseerd in een monument.
- In de centra van Sittard en Geleen zijn de woningen gemiddeld kleiner dan erbuiten. De centra zijn ook dichter bevolkt en over het algemeen nemen mensen eerder genoegen met het wonen in een kleinere woning, als dat betekent dat ze in het centrum dichtbij alle voorzieningen kunnen wonen.
- Ook zien we dat het winkelgebied kleiner wordt en winkels leeg komen te staan. Om leegstand aan te pakken willen we het makkelijker maken om deze te transformeren naar woning(en).
Dat kan alleen in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld bij een oude boerderij die te groot en slecht onderhouden is. Woningen met een oud bouwjaar en een lage WOZ waarde noemen we ‘kwetsbare woningen’. Kwetsbare woningen die buiten het centrum liggen kunnen worden gesplitst. De nieuwe woningen moeten dan onder andere minimaal 70 m2 gebruiksoppervlakte hebben.
Ja, de te realiseren kamers moeten dan in ieder geval op minimaal 100 meter afstand liggen van andere panden met kamerverhuur. Ook moeten de kamers minimaal 18 m2 gebruiksoppervlakte hebben.
Ja, de te realiseren woning(en) moeten dan in ieder geval 70 m2 gebruiksoppervlakte hebben.
Tussen 2 panden met kamerverhuur moet een minimale afstand zitten. Deze afstand wordt gemeten vanaf de voorgevel in alle windrichtingen. Een voorbeeld van hoe dit gemeten wordt vindt u hier.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina verhuurvergunning.
De gebruiksoppervlakte is de oppervlakte die gebruikt kan worden om te wonen. Deze is meestal iets kleiner dan de totale oppervlakte. Muren en trapgaten worden namelijk niet meegerekend in de gebruiksoppervlakte.
Volg ons