Meestgestelde vragen Warmtenet Zuid-Limburg

Op deze pagina staan de meestgestelde vragen over Warmtenet Zuid-Limburg.

Wat is een warmtenet? 

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water stroomt van één of meerdere warmtebronnen naar huizen en andere gebouwen. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden om te verwarmen, te koken en warm te douchen. Nadat het warme water is gebruikt in huizen en andere gebouwen, keert het water terug naar de warmtebron. Hier wordt het water opnieuw opgewarmd. Warmtenetten staan vaak ook bekend als stadsverwarming.  

Wat is een warmtebron? 

Een warmtenet is altijd aangesloten op een of meerdere warmtebronnen. Dit kunnen verschillende bronnen zijn. Zoals restwarmte van een bedrijf. Dit is warmte wat vrijkomt bij veel industriële processen. In plaats van dat de warmte verdwijnt in de lucht, kan het worden gebruikt om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. Warmtenet Zuid-Limburg gaat uit van restwarmte van Chemelot. 

Wat zijn de voordelen van een warmtenet? 

Afhankelijk van waar u woont kan een warmtenet één van de oplossingen zijn om ‘van het aardgas af te gaan’. Het grote voordeel van een warmtenet zoals Warmtenet Zuid-Limburg is dat er weinig veranderd hoeft te worden in huis. Dat komt doordat dit warmtenet een temperatuur heeft van 70 graden. 

De cv-ketel wat aardgas verbruikt wordt vervangen door een nieuw apparaat. Alhoewel isoleren wenselijk is, is het vooraf isoleren of het vervangen van radiatoren niet nodig. Hiermee is een warmtenet vaak de goedkoopste oplossing om aardgasvrij te verwarmen. Tot slot is er (in tegenstelling tot bij aardgas) geen explosie- of koolmonoxide gevaar bij een warmtenet.

Wat is Warmtenet Zuid-Limburg? 

De gemeenten Beek, Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Meerssen, Sittard-Geleen, Stein, de Provincie Limburg en Enpuls Warmte Infra (netbeheerder Enexis) doen samen onderzoek naar de haalbaarheid van het aanleggen van een regionaal duurzaam warmtenet. Dit doen ze onder de naam Warmtenet Zuid-Limburg (WZL). WZL richt zich op het gebruik van restwarmte van Chemelot. WZL kan op grote schaal positief bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en de betaalbaarheid van warmte in Zuid-Limburg.

Hoeveel woningen kan WZL verwarmen? 

Er wordt verwacht dat het warmtenet tussen de 70.000 en 130.000 woningen in Zuid-Limburg van warmte kan voorzien. De temperatuur van deze warmte ligt op minimaal 70 °C. 

Hoe wordt bepaald waar het Warmtenet Zuid-Limburg komt te liggen? 

Op dit moment is niet op wijk- of straatniveau bepaald waar het warmtenet komt. Iedere gemeente heeft een Transitievisie Warmte (TVW). Hierin staat beschreven op welke plekken een warmtenet een oplossing kan zijn.

Waarom start Warmtenet Zuid-Limburg in Zuid Geleen? 

Zuid Geleen, een gebied rondom Geleen Zuid en bedrijventerrein Krawinkel, ligt dichtbij de warmtebron Chemelot. Dit maakt het een goede plek om te starten met de aanleg van het warmtenet. 

Welke stappen worden genomen in Zuid Geleen?

In Zuid Geleen gaat Warmtenet Zuid-Limburg onderzoeken of een warmtenet haalbaar is. Dit doen ze onder andere door het gesprek aan te gaan met bijvoorbeeld inwoners, ondernemers en woningcorporaties. Pas bij voldoende interesse wordt het eerste deel van het warmtenet aangelegd in Zuid Geleen. 

Wanneer komt Warmtenet Zuid-Limburg in mijn wijk?

Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer het warmtenet in andere wijken komt. Een eerste stap is het realiseren van het warmtenet in Zuid Geleen. Als dit is gelukt wordt gekeken naar andere wijken in de regio. 

Hoe ziet een aansluiting van mijn woning eruit? 

Om te beginnen verdwijnt de cv-ketel uit de woning. Hiervoor in de plaats komt een warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat de warmte van het warmtenet gebruikt kan worden in de woning. Hierdoor stroomt er geen water van het warmtenet zelf door de leidingen in huis. Deze warmtewisselaar is vaak kleiner dan de cv-ketel en wordt meestal geplaatst op de plek van de cv-ketel of in de meterkast. 

Apparaten in huis die aardgas gebruiken, zoals een gasoven of kookstel, kunnen niet meer worden gebruikt. Hiervoor in de plaats kan een elektrische oven en inductie of elektrische kookplaat gekocht worden. 

Moet ik aansluiten bij een warmtenet?

Nee, het aansluiten op een warmtenet zoals Warmtenet Zuid-Limburg is niet verplicht. Wel staat in het Nationaal Klimaatakkoord dat het gebruik van aardgas voor het verwarmen van gebouwen uiteindelijk zal verdwijnen. Het warmtenet, maar bijvoorbeeld ook een elektrische warmtepomp, is een aardgasvrije oplossing. 

Wat merkt de omgeving van de aanleg van een warmtenet? 

Tijdens de aanleg van de leidingen vinden er werkzaamheden plaats in verschillende straten. Deze zijn vergelijkbaar met werkzaamheden aan de riolering. Ook wordt er een aansluiting naar uw woning gemaakt als u kiest voor warmte van het warmtenet. 

Wat merkt de omgeving van de aanleg van een warmtenet? 

Tijdens de aanleg van de leidingen vinden er werkzaamheden plaats in verschillende straten. Deze zijn vergelijkbaar met werkzaamheden aan de riolering. Ook wordt er een aansluiting naar uw woning gemaakt als u kiest voor warmte van het warmtenet.