Warmtenet Zuid-Limburg

De gemeente Sittard-Geleen wordt stap voor stap aardgasvrij. In Zuid Geleen gaan we onderzoeken of woningen en andere gebouwen aardgasvrij kunnen worden gemaakt via een warmtenet. Op deze pagina vindt u meer informatie over Warmtenet Zuid-Limburg.

Waarom aardgasvrij verwarmen?

Heel Nederland staat voor een uitdaging. Vóór 2050 geen aardgas meer gebruiken. Dit staat in het Nationaal Klimaatakkoord met als doel: het verminderen van CO2-uitstoot. Het eerste doel is om in 2030 20% minder aardgas te gebruiken.

Aardgas gebruiken we op dit moment vooral om te verwarmen, te koken en warm te douchen. Graag willen we u helpen met het aardgasvrij maken van uw woning. Zodat uw woning klaar is voor de toekomst. 

Onderzoek voor Warmtenet Zuid-Limburg start in Zuid Geleen

In het gebied Zuid Geleen doet de gemeente Sittard-Geleen onderzoek naar een mogelijk warmtenet. In het onderzoeksgebied liggen de volgende wijken: Geleen-Zuid, een gedeelte van Kluis en Geleen-Centrum en het bedrijventerrein Krawinkel.
Samen met inwoners, woningcorporaties en ondernemers onderzoeken we of woningen en andere gebouwen aardgasvrij kunnen worden gemaakt via een warmtenet op basis van restwarmte die door bedrijven op chemiepark Chemelot wordt geproduceerd.
Er wordt onderzocht of een warmtenet in Zuid-Limburg haalbaar is. We beginnen klein. In de buurt van chemiepark Chemelot waar de warmte vandaan komt. Daarom is Zuid Geleen aangewezen als onderzoeksgebied. In Zuid Geleen bekijken we of er een warmtenet kan komen. Of het warmtenet er komt is dus nu nog niet zeker.

Voor het onderzoek in Zuid Geleen werkt de gemeente Sittard-Geleen samen met ‘Warmtenet Zuid-Limburg’ (WZL). Dit is een publiek samenwerkingsverband van tien gemeenten in Zuid-Limburg, de Provincie Limburg en Enpuls Warmte Infra (onderdeel van Enexis). Warmtenet Zuid-Limburg kan er in de toekomst voor zorgen dat tienduizenden woningen en bedrijven in Zuid-Limburg betaalbaar en duurzaam aardgasvrij worden gemaakt.  

 

Hoe willen we samen aardgasvrij verwarmen?

Een mogelijkheid om aardgasvrij te verwarmen is via een warmtenet. Een warmtenet bestaat uit een of meerdere warmtebron(nen) waarvan warm water naar huizen en andere gebouwen stroomt via een netwerk van ondergrondse leidingen. Wanneer het water is afgekoeld stroomt het vanaf de huizen en andere gebouwen weer terug naar de warmtebron om opnieuw opgewarmd te worden.  
In elk huis of gebouw komt dan een kleine installatie met warmtewisselaar en warmtemeter te staan, dit wordt een afleverset genoemd. Het water dat vanaf het warmtenet uw huis of gebouw instroomt wordt hiermee niet gebruikt in uw woning zelf.  

Waarom een warmtenet als mogelijke oplossing? 

Om aardgasvrij te verwarmen zijn er een aantal alternatieven. Een groot voordeel van dit warmtenet is dat er weinig hoeft te veranderen in huis. De aardgasketel kan vervangen worden door een afleverset. De radiatoren hoeven voor een warmtenet niet vervangen te worden en er hoeft ook nog niet vooraf geïsoleerd te worden. Daarmee is de meest betaalbare oplossing om aardgasvrij te worden. Apparaten in huis die aardgas gebruiken, zoals een gasoven of gaskookstel, kunnen niet meer worden gebruikt. Deze kunnen vervangen worden door een elektrische oven en een  elektrische kookplaat.

Wat verandert er in huis?  

In huis verandert er weinig. De grootste verandering is dat de cv-ketel wordt vervangen en u elektrisch gaat koken. 
De afleverset komt in de plaats van de cv-ketel. Deze zorgt ervoor dat er warm water uit de kranen komt en warmte wordt afgegeven aan de radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Op de afleverset zit een slimme meter, deze wordt op afstand uitgelezen om zo vast te stellen hoeveel warmte er is verbruikt.

Het warmtenet en de afleverset zijn geschikt voor om radiatoren, convectoren, heteluchtverwarming en vloerverwarming. Deze hoeven dus niet te worden vervangen. Verwarmt u uw huis met alleen een gaskachel? Dan moeten eerst radiatoren of vloerverwarming worden aangelegd .